Bir ÖZETİ| Avustralya mahkemesi, Facebook'un sahibi Meta Platforms'un (META.O), gizliliği korumanın bir yolu olarak tanıtılan bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla, eylemlerini açıklamadan kullanıcı verilerini topladığı için toplam 20 milyon A$ (14 milyon dolar) para cezası ödemesine karar verdi.
Avustralya Federal Mahkemesi ayrıca Meta'nın, iştirakleri Facebook Israel ve şu anda durdurulan Onavo uygulaması aracılığıyla, hukuk davasını açan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu'na (ACCC) yasal masraflar olarak 269.712 dolar ödemesine karar verdi.
META HALEN CAMBRİDGE ALAYTİCA SKANDALIYLA UĞRAŞIYOR
Bu ceza, Meta'nın 2016 ABD seçimlerinde veri analiz firması Cambridge Analytica'yı kullanması nedeniyle patlak veren küresel skandaldan bu yana kullanıcı bilgilerinin kullanımıyla ilgili olarak Avustralya'da yaşadığı yasal sorunların bir bölümünü tamamlıyor.
Meta halen Avustralya'da Cambridge Analytica ile olan ilişkileri nedeniyle Avustralya Bilgi Komiserliği Ofisi tarafından açılan bir hukuk davasıyla karşı karşıya.
KULLANCILARIN ÖZEL BİLGİLERİNİ REKLAM İÇİN KULLANMAKLA SUÇLANIYOR
Yargıç Wendy Abraham yazılı kararında, Facebook'un Onavo'yu kullanıcıların konum, zaman ve diğer akıllı telefon uygulamalarını kullanma sıklıklarını ve ziyaret ettikleri web sitelerini kendi reklam amaçları doğrultusunda toplamak için kullandığını söyledi.
Reuters'in haberine göre yargıç Abraham, "Yeterli açıklamaların yapılmaması ... on binlerce Avustralyalı tüketiciyi Onavo Protect'i indirmeden ve/veya kullanmadan önce verilerinin toplanması ve kullanılması konusunda bilinçli bir seçim yapma fırsatından mahrum bırakmış olabilir" diye yazdı.
Avustralyalıların uygulamayı 271.220 kez indirmesi ve her bir tüketici yasası ihlalinin 741.856,50 dolar ceza gerektirmesi nedeniyle mahkemenin Meta'ya yüz milyarlarca dolar ceza verebileceğini, ancak "ihlallerin tek bir davranış biçimi olarak nitelendirilebileceğini" sözlerine ekledi.
META İDDİALARI REDDETTİ
Geçen yıl 116 milyar dolar küresel gelir elde eden Meta, yaptığı açıklamada ACCC'nin hiçbir zaman müşterileri yanlış yönlendirmeye çalışmadığını kabul ettiğini ve "son birkaç yıldır insanlara verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlamak için araçlar geliştirdiklerini" söyledi.
ACCC Başkanı Gina Cass-Gottlieb yaptığı açıklamada, Avustralyalı tüketicilerin net bilgilere dayanarak verilerine ne olacağı konusunda bilinçli bir seçim yapabilmeleri gerektiğini söyledi.
Editor : Şerif SENCER