Teknoloji

Atmosferdeki Metan Miktarı Rekor Seviyeye Çıktı

Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferdeki serbest metan seviyesinin rekor seviyelere ulaştığını duyurdu. Metan gazı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinde karbondioksitten 80 kat tehlikeli!

Atmosferdeki Metan Miktarı Rekor Seviyeye Çıktı
28-10-2022 15:09

Dünya ÖZETİ| Meteoroloji Örgütü (WMO), hepimizi ilgilendiren ancak bireysel olarak değişitirmemizin çok da mümkün olmadığını ortaya koyan bazı açıklamalarda bulundu. Kurum tarafından yapılan açıklamalarda, atmosferdeki serbest metan gazı miktarının rekor seviyede artış gösterdiği belirtildi. İşin kötü yanı, atmosferdeki metan gazı seviyesinin neden bu kadar arttığı tam olarak bilinmiyor.

WMO, 40 yıldır atmosferdeki serbest metan miktarını ölçümlüyor. Elde edilen son bulgular ise bu ölçümlerle ilgili dikkat çeken bir sonuca ulaştırdı. Atmosferdeki serbest metan gazı miktarı, 2021 yılında son 10 yıl ortalamasının üzerine çıktı. Üstelik 2022 yılı için de durum iyi değil. Zira atmosferdeki metan gazı seviyesi, artış eğilimini sürdürüyor.

Atmosfere neden ve nasıl metan gazı yayıldığı bilinmiyor...

Hava kirliliği

Uzmanların, atmosferdeki serbest metan gazı seviyesinin neden bu kadar arttığına ilişkin net bir şey söyleyemediklerinden bahsetmiştik. Bunun nedeni, metan gazının yayılmasına neden olan farklı etkenler olması. Ancak WMO yetkililerine göre en büyük şüpheli, petrol ve gaz endüstrisi. Öyle ki kullandığımız doğal gazların neredeyse tamamını oluşturan metan, yalnızca evimizden değil rafinerilerden, petrol ve gaz kuyularından, boru hatlarından da atmosfere yayılıyor. Yapılan araştırmalara göre 2021 yılında petrol ve gaz endüstrisi, atmosfere 82.5 milyon ton metan salınmasına yol açtı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER