Her ÖZETİ| seferinde gördüğümüzde yüzümüzde bir gülümseme oluşturan bu sanatsal detayların aslında oldukça ilginç ve anlamlı sebepleri var.
Ancak ilk önce anlamamız için olayın kökenine inmemizde fayda var. Öyleyse sizi aşağıya alalım.
Askerî uçakların burunlarına yapılan çizimler, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Hohenzollern Hanedanı'na ait bir savaş uçağında görülmüş.
Uçağın burun kısmında açık ağızlı, keskin dişli ve boncuk gözlü bir yüz çizimi bulunuyordu. Bu tarz çizimlerin amacı, düşmanlara korku salmak ve psikolojik üstünlük sağlamaktı.
Daha sonra II. Dünya Savaşı'nda Amerikan gönüllü grubu "Flying Tigers" tarafından kullanılan P-40B Warhawk uçaklarında, bu burun sanatının en ünlü örneği olan köpek balığı ağzı motifine rastlanmış.
Tek sebep bu da değil.
Burun sanatının başlangıcında, uçakların birbirinden ayırt edilebilmesi için pratik bir neden vardı. Hava muharebesinin kaotik doğasında dost ve düşman uçakları hızla tanımak, hayati önem taşıyordu.
Ancak zamanla bu çizimler, uçak mürettebatının moralini yükseltmek ve kişisel ifadelerini göstermek için de kullanılmaya başlandı.
Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı pilotlar, burunlarına sık sık pin-up kızlarının ve o dönemin popüler çizgi film karakterlerinin resimlerini yapmışlar.
Günümüzde burun sanatı büyük ölçüde azalmış olsa da tamamen ortadan kalkmamıştır.
Modern savaş uçaklarında bu tür çizimler artık daha nadir görülse de özellikle tarihî değeri olan bazı uçaklarda bu gelenek devam etmekte.
Örneğin, 23. Savaş Grubu'nun bir parçası olan 74., 75. ve 76. Avcı Filoları, "Flying Tigers" geleneğini sürdüren A-10 Warthog uçaklarında köpekbalığı ağzı motifini kullanmakta.
Ancak günümüzde bu tür çizimler, çoğunlukla çıkarılabilir etiketler veya geçici boyalarla yapılmakta ve tüm tasarımlar, üst düzey yetkililerin onayından geçmek zorunda. Kadın pin-up figürlerinin kullanımı ise artık yasak.
Kaynak: Simple Flyingİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER