Teknoloji

Asitsiz kola gibi: Çimentosuz beton icat edildi!

Bilim insanları, yeni geliştirilen çevre üzerindeki etkisi azaltılmış çimentosuz beton ile inşaat sektöründe devrim yaratacak.

Asitsiz kola gibi: Çimentosuz beton icat edildi!
30-07-2024 17:08

Beton, ÖZETİ| inşaat sektöründe en yaygın olarak kullanılan malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Ancak betonun zararları da biraz fazla. Bilim insanları, geleneksel betonun çevresel etkilerini azaltmak amacıyla çimentosuz beton icat etti. Yeni malzeme, hem çevre dostu hem de dayanıklı bir alternatif sunuyor.

Çimentosuz beton aynı zamanda çevre dostu bir alternatif olacak

Geleneksel beton, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmasına rağmen, çimento üretiminin çevresel etkileri büyük bir sorun teşkil ediyor. Çimento üretimi, sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağı ve bu da iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını zorlaştırıyor. Neyse ki, yeni malzeme geliştirme çalışmaları bu soruna çözüm sunuyor.

C-Crete Technologies isimli bir şirket, çimentosuz betonun ticari inşaat projelerinde kullanılabileceği ilk firmalardan biri olarak öne çıkıyor. Şirket, bu malzemenin 60 ton dökümünü başarıyla tamamladı. Bu beton türü, mükemmel akışkanlık özelliklerine sahip ve inşaat standartlarına uygun olarak 5.000 psi'lik yük taşıma gücüne ulaşabiliyor.

Çimentosuz betonun avantajları sadece çevresel etkilerle sınırlı değil. Bu malzeme, inşaat sektöründeki geleneksel yöntemlerle uyumlu şekilde kullanılıyor ve mevcut standartları karşılıyor. Bu, devrimsel nitelikteki malzemenin binaların güvenliğini ve dayanıklılığını tehlikeye atmadan inşaat projelerinde kullanılabileceği anlamına geliyor.

Çinliler bunu da başardı! Seramiğin DNA'sını değiştirdiler

Çinliler bunu da başardı! Seramiğin DNA'sını değiştirdiler

Çinli bilim insanları seramik çekme plastikliği gerçekleştirdi. Seramikleri esnek hale getirerek daha geniş bir kullanım alanı sağladı.

Ancak bu yeni malzemenin büyük ölçekli kullanımı henüz yaygınlaşmış değil. Diğer şirketler bu yeni malzemeyi aynı ölçekte kullanma aşamasında değil, ancak C-Crete Technologies‘in bu alandaki öncü çalışmaları umut verici. Çimentosuz beton, gelecekte daha fazla şirket tarafından benimsenebilir ve inşaat sektöründe önemli bir değişim yaratabilir.

Read this news article in EnglishÇimentosuz beton
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER