Gündem

Arap ve İsrail basını seçimlerin ilk turunu nasıl gördü?

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimlerinde oy sayma işlemleri devam ederken, Arap ve İsrail basının çarpıcı yorumlar geldi.

Arap ve İsrail basını seçimlerin ilk turunu nasıl gördü?
15-05-2023 19:22

Türkiye'de ÖZETİ| yapılan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönemmilletvekili seçimlerine Arap ve İsrail basınlarında da ilgi büyüktü. Seçimlerin ikinci turdaki olası sonuçlarını değerlendirengazeteler, haberlerinde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının görüşlerine yerverdi.

HAARETZ: ŞANSI SÜRÜYOR...

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yer alan 'Umut İçin Oy Verdik'başlıklı habere göre ilk turda yüzde 50'yi aşamayan muhalefet adayı "KemalKılıçdaroğlu'nun şansının sürdüğü" ifade edildi. Haberde ''Türkiye'nin giderekotoriterleşen lideri için ilk turu kazanamamak, iki hafta sonra yapılacakikinci turda iki kat daha fazla çaba gösterecek olmak anlamına geliyor''ifadelerine yer verildi.

Haberde görüşlerine yer verilen İstanbul sakini İrfan, ''Bizbir hükümet değişikliği ve daha fazla demokrasi istiyoruz. Kılıçdaroğlu'nun iyibir seçim olduğuna ikna olmadım ama Erdoğan'dan daha iyi'' dedi. Haaretz'e konuşan bir başka Türk vatandaşı olan Ufuk ise ''Umudun yanında olmak istediğim için Kılıçdaroğlu'na oy verdim. Türkiyegibi demokrasinin tam olarak yerleşmediği ülkelerde bir partinin 21 yıliktidarda kalıp beş yıl daha talep etmesini çok tehlikeli buluyorum" dedi.

Seçimlerin ikinci turu ile ilgili konuşan KoçÜniversitesi'nden siyaset bilimci Ali Çarkoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun ikinciturda kazanma ihtimalinin düşük olduğunu aktardı. Çarkoğlu'na göre SinanOğan'ın destekçilerinin çoğunluğunun oylarını Erdoğan'a kaydırma olasılığı dahayüksek.

AL JAZEERA: ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ, ADALET...

Katar merkezli haber kanalı Al-Jazeera'nın internetsitesinde yer alan ''Türk muhalefet destekçileri cumhurbaşkanlığı seçimlerindenduydukları rahatsızlığı dile getiriyor'' başlıklı habere göre muhalif seçmen oyoranları ve seçimin ikinci tura kalmasını hoş karşılamadı. Al-Jazeera'yakonuşan Türk taksici Menser Özakdağ, "Şimdiye kadar birçok seçime şahitoldum. Bütün gece seçim sonuçlarını bekleyen 14 yaşındaki kızım hayal kırıklığıiçinde yatağa girdi. Bu sefer beni harap ettiler. Tek istediğim özgürlük,demokrasi, adalet... Keşke başka bir ülkede doğmuş olsaydım" dedi.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) sitesine konuşan Erdoğan'a yakın kaynaklar, "Sinan Oğan'ın oylarının kendisinedoğru kayacağını" söyleyerek iki hafta sonra Erdoğan'ın bir zafer kazanacağındanemin. Habere göre Erdoğan'ın oylarının gerilediği yerlerde Sinan Oğan'ın aldığıoylar AKP kurmaylarının içini rahatlatıyor.

Riyad merkezli Al-Arabiya'nın haberine göre, Türkiye "Osmanlısonrası dönemdeki en önemli" seçimlerin ilk turunu geride bıraktı. 2003'ten buyana iktidarını sürdüren ve 10'dan fazla ulusal seçimde yenilmeyen Erdoğanseçimi 1. turda kazanmak için gerekli olan yüzde 50+1 oyu kıl payı ile kaçırdı.

Arab48.com'da yer alan ''Türkiye seçim sonuçları:Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde benzeri görülmemiş bir ikinci tura doğru'' başlıklıhaberde 2.tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye Cumhuriyetitarihinde bir emsal niteliği taşıdığının ve "Sinan Oğan'ın aldığı oyla seçiminikinci turunun sonucu etkileyeceğinin" altı çizildi.

Kahire merkezli Cairo24.com'un ''Erdoğan Türkiyeseçimlerindeki üstünlüğünü kaybediyor'' başlıklı haberinde sandıklar açıldıkçaErdoğan'ın oy düşüşü vurgulanırken liderlerin sandıklarda kalınmasına yönelikyaptıkları çağrılar vurgulandı.

ŞARKU'L AVSAT: İKİNCİ TUR BEKLENİYOR

Londra merkezli, Orta Doğu'ya yönelik yayın yapan önemli birgazete olan Şarku'l Avsat'ta yer alan, ''Türkiye seçimi... ve ikinci turbekleniyor'' başlıklı haberde seçim sonuçlarının aktarılmasında "resmi medya ilebağımsız kaynaklar arasında çelişkiye" vurgu yapılırken, İstanbul BelediyeBaşkanı Ekrem İmamoğlu'nun yurttaşları Anadolu Ajansı'nın yayınladığı rakamlarainanmamaya çağırmasına dikkat çekildi. Şarku'l Avsat'ta yer alan diğer ikifarklı habere göre ise, 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeyaşanan en önemli seçim olması ile Türk lirasının dolar karşısında son iki ayınen düşük seviyelere inmesi aktarıldı.

Arabnews.com'da yer alan 'Türkiye tarihi ikinci tura doğruilerlerken Erdoğan yükselişte' başlıklı haberde, ''Türkiye, muhafazakârCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anket şirketlerini ve laik rakibinişaşırtması ile seçimlerde ikinci tur ihtimalinin sürdüğü bir sabaha uyandı''ifadelerine yer verildi. Haberin devamında, anket şirketlerinin seçimöncesindeki kamuoyu yoklamalarında seçimin ilk turda Erdoğan aleyhine bitmesiniöngördüğünü fakat bu sonuçların başarısız çıktığı belirtildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER