Teknoloji

Antarktika Buzullarının Altındaki Ölüm Parmakları

Canlılar için Antarktika buzullarının altında yaşam, o habitata alıştıkları için yeterince konforludur. Ancak ansızın beliren ölüm parmakları, onların yerleşim yerlerinde oldukça endişelendirir. Peki bu ölüm parmakları neyin nesidir?

Antarktika Buzullarının Altındaki Ölüm Parmakları
30-09-2024 21:12

Verilen ÖZETİ| isimden de anlaşılacağı üzere bu yapılar, Antarktika denizlerini ve buzullarını olumsuz anlamda etkiler. Öyle ki bu yapılar, alışılmadık bir yapıdadır.

Gelin, ölüm parmaklarına dair ayrıntılara bakalım.

Araştırmacılar, Antarktika buzullarının altındaki bu ürkütücü ölüm parmaklarının, deniz tabanına doğru sürünerek ilerlediğini ve dokunduğu her şeyi dondurduğunu tespit etti.

buz

Bu ölüm parmakları, uzun parmaklı uzaylı istilasını konu alan bir filmle aynı hissiyatı verse de neyse ki burada dünya dışı bir aktivite söz konusu değil. Bu, birkaç saat içinde büyüyen ve içinde tuzlu su bulunan bir buz küpü. Yani brikinül.

Deniz buzu oluştuğunda, deniz suyundaki tuzlar yapının bir parçası hâline gelmez. Bunun yerine, buzun içinde yüksek tuz içeriği sebebiyle donmayan, soğuk ve tuzlu su cepleri oluştururlar.

Eğer alttaki suya kaçma şansı verilirse, bu tuzlu batar. 

buz

Yani bu tuz içeriği onu, içine girdiği sudan çok daha yoğun bir hâle getirir. Tuzlu su akışı alçaldıkça da etrafındaki deniz suyunu dondurur ve böylece tuzlu su birikintileri yani ölüm parmakları oluşmuş olur. 

Ayrıca buz sarkıtı olarak da bilinen tuzlu su sarkıtları yani brikinüller, deniz tabanına ulaştığında yayılmaya devam ederek zemini ve üzerindeki her şeyi dondurabilir. Bu oluşuma ölüm parmakları denmesinin sebebi de budur.

Kaynaklar: IFL Science, Meteo Giornale

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER