Yaşam

André Comte-Sponville’den ‘Felsefe Nedir?’

Çağımızın önemli felsefecilerinden André Comte-Sponville, Felsefe Nedir?'de, felsefeyi felsefe yapan şeyin ne olduğunu sorgulayıp yanıtlar getiriyor.

André Comte-Sponville’den ‘Felsefe Nedir?’
27-11-2022 00:13

Antik ÖZETİ| çağdan modern zamanlara, Platon’dan Nietzsche’ye, Descartes’tan Kant’a felsefeciler hep sorular sordu ve insanı, dünyayı, yaşamı anlamlandırmaya çalıştı. İnsan nedir? Ahlak gerekli midir? Bilgi neye yarar?

Çağımızın önemli felsefecilerinden Andre´ Comte-Sponville de bunun gibi birçok sorunun izini sürerek felsefenin düşünme biçimini tartışıyor.

Felsefe tarihinde iz bırakmış, önemli isimleri ve akımları; ayrıca varlık, insan, Tanrı, bilgelik, erdem, güzellik, siyaset, sanat gibi felsefi düşüncenin ana tartışma konularını sunuyor.

Felsefeyi felsefe yapan şeyin ne olduğunu sorgulayıp yanıtlar getiriyor:

“Felsefe herkes içindir ve herkes kendi bilgeliğine giden yolu arşınlar. Felsefe, bilmekten ziyade düşünmek, açıklamaktan ziyade sorgulamaktır. Felsefe eldeki bilgilere ilave bir bilgi değildir; onlar hakkında, dolayısıyla bu bilgilerin sınırları, yani bilinmeyen hakkında bir tefekkürdür. Bilimden ziyade bilgeliği, bilgimizi artırmaktan ziyade bilgi üstüne düşünmeyi veya onu aşmayı hedefler.”

Felsefe Nedir? / André Comte-Sponville / Çeviren: İsmet Birkan / İletişim Yayınları / 111 s. / 2022.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER