Teknoloji

Amerika’nın Resmî Dili Neden İngilizce Değil?

Yaygın inanışın aksine Amerika’nın resmî dili İngilizce değil. Bu durum, birçok insanın şaşkınlıkla karşılayacağı bir gerçek. Peki, neden bu şekilde?

Amerika’nın Resmî Dili Neden İngilizce Değil?
05-06-2024 14:18

Dünyanın ÖZETİ| dört bir yanındaki ülkelerin çoğunda resmî bir dil bulunurken Amerika Birleşik Devletleri'nde tam tersi olduğunu biliyor muydunuz?

Ardında yatan sebepler, oldukça ilginç ve bir o kadar da mantıklı.

Resmî dilin olmaması, kurucularının ideallerine dayanıyor.

ABD kurucu babaları

Dünya genelinde yaklaşık 180 ülkenin resmî bir dili bulunuyor ve bu ülkelerden 100'den fazlasında, birden çok dil tanınmış durumda.

Resmî diller, ülkelerin yönetimlerinde evrensel bir iletişim aracı oluşturmak, yasalar ve haklar gibi konuları daha kolay tanımlamak amacıyla kabul ediliyor. Ayrıca ulusal birliği teşvik etmek ve kültürel kimliği korumak için de bir araç olarak kullanılabiliyor.

ABD hukuku

Ancak Amerika Birleşik Devletleri, 18. yüzyılda kurulurken bireysel özgürlük ve eşitlik gibi idealler ön plandaydı.

İngilizce, 1700'ler boyunca Amerikan kolonilerinde en baskın dil olarak kendini gösterse de halkın önemli bir kısmı hâlâ anavatanlarından getirdikleri Almanca, Felemenkçe, Fransızca, İsveççe, İtalyanca gibi dillerini konuşuyordu.

Çok kültürlü bir göçmen ülkesi olarak bir dili diğerine tercih etmek, haksızlık olarak görüldü.

ABD Özgürlük heykeli

1780'de John Adams, İngilizcenin Amerika'nın resmî dili olması gerektiğini Kıta Kongresi'ne önerdi ancak bu öneri "antidemokratik ve bireysel özgürlüğe tehdit" olarak değerlendirildi.

Bir şehir efsanesine göre Kongre, Almancayı kabul etmeye çok yaklaştı ancak ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Frederick Muhlenberg'in tek bir oyu nedeniyle geçmedi. Ancak hikâyenin efsane olduğunu unutmamak gerek.

ABD federal düzeyde dil tanımasa da 50 eyaletin 32'si ve beş ABD bölgesinin tamamı yerel düzeyde İngilizceyi resmî dil olarak tanımıştır.

Kaynaklar: IFLSCIENCE, Tomedes

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER