Uzun ÖZETİ| bir bekleyişten sonra ülkemizde de hizmete başlayan ve fiyat politikasıyla herkesin beğenisini kazanan Amazon, iş kutulamaya geldiğinde diğer firmalara göre çok farklı standartlara sahip. Daha önce kolye, bileklik ya da kitap gibi bir ürün aldıysanız muhtemelen siz de Amazon'un gereksiz büyüklükteki kutularıyla karşılaşmışsınızdır.
Amazon'un küçük eşyaları bile büyük kutularda göndermesi aslında yeni değil. Gerek dünya gerekse de ülkemizde yıllardan beri konuşulan bir konu olan bu durumun aslında birkaç sebebi var.
Amazon küçük eşyaları neden büyük kutularda paketliyor?
Aslında bu durum Amazon'un paketleme sisteminden kaynaklanıyor. Şirket, bu kargolama sürecini yönetmesi için bir yazılım kullanıyor. Bu yazılımın amacı ürünlerin zarar görmeden müşteriye ulaşmasını sağlamak. Bu sebeple kutu seçimi yaparken herhangi bir hasar görmemesi için daha büyük kutular tercih ediyor. Süreç genel olarak yazılım ve robotlarla yönetildiği için bazen karşımıza saçma sonuçlar da çıkabiliyor.
Aslında bu sistem kutunun boyutunu belirlemek için ürün açıklamasını kullanıyor. Satıcı ürün açıklamasını sisteme girerken bir hata yaptıysa (Mesela 1 adet ürünün 6'lı paket boyutuyla girmiş olabilir) yazılım ürünün boyutunu daha farklı algılıyor. Amazon'da çalışan bir paketleyiciye ürünler ve kutular hazır halde geldiği için bu noktadan sonra çalışanın başka bir seçeneği kalmıyor. Ayrıca ürünlerin paketlemesinde bir sorun olmaması için kutunun ağırlığı tartılıyor. Yani kutular o noktada değiştirilirse sistemsel bir sorun oluşabilir.
Amazon, paketleme sürecinde ürünün hasar görmemesine özen gösteriyor.
Amazon için paketleme süreci çok önemli. Ürünün müşteriye ulaşmasına kadarki süreçte pek çok sorun çıkabilir. Bu tarz sorunları minimuma indirmek için paketleme anında daha büyük ve benzer çeşitte kutular tercih ediliyor. Bu kutular arabaya yüklenirken boşluk kalmayacak şekilde yükleniyor.
Amazon'un Birleşik Krallık'ta bulunan bir deposunda genel müdür olan Nicola Sweeney, bir videoda ürünün kutuya çok yakın olmasının teslimat sırasında hasar görme ihtimalinin olduğunu açıkladı. Sweeney'in yer aldığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Amazon, tepki çeken bu olaya karşı çözüm üretmeye çalışıyor.
Şirket, 2016 yılında Box on Demans isimli bir yazılım kullanmaya başladı. Bu yazılım, ürünü doğru kutuya koymak için çalışıyor. Şirketin bu noktada küçük ürünler için dolgulu kutular oluşturan makinelere geçtiği açıklandı. Ancak geçmişe göre az da olsa hala büyük kutular görmeye devam ediyoruz.
Şirket, aslında yenilenebilir enerji, net sıfır karbon gibi alanlara yatırım yapıyor.
2019'da duyurduğu iklim taahhüdüne göre 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji kullanımına geçmeyi hedefleyen şirket, 2040 yılında ise net sıfır karbon olacağını taahhüt etti. Bu noktada Amazon'un yeni çözümler aradığını biliyoruz.
Editor : Şerif SENCER