Türkiye'nin ÖZETİ| ilk uzay yolcusu olan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) bazı deneyler yaptı. Bu deneylerden bir tanesi de "UzMAn"dı. Boğaziçi Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının tasarladığı UzMAn, mikroalglerle ilgiliydi. Bilim insanları, bu deneyle mikroalglerin yer çekimsiz ortamda oksijen üretim kabiliyetlerini ölçmek istemişlerdi.
Şimdiyse UzMAn ile ilgili bazı açıklamalar yapıldı. Deneye ait ilk sonuçların alındığını aktaran bilim insanları, mikroalglerin yerçekimsiz ortamda, kapalı mekanlarda bulunandan 3 ila 5 kat daha fazla karbondioksiti oksijene dönüştürme yeteneğine sahip olduğunu tespit ettiklerini duyurdular. Bilimsel çalışma, astronotların uzay ortamdaki oksijen ve gıda ihtiyaçlarını karşılayabilme noktasında kritik önem arz ediyor.
Deney, Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen bir modülde gerçekleştirildi
Türk bilim insanları, uzayda gerçekleştirilecek deney için ikisi kutuplarda saklanan, biri ise hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen üç mikroalg türü kullandılar. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi çalışmalarıyla da minyatür boyutlu mikroalg reaktörleri oluşturuldu. Fırlatmadan önce NASA laboratuvarlarında korunan deney, Alper Gezeravcı ile de uzaya gönderildi.
Editor : Şerif SENCER