Teknoloji

Akaryakıt Fiyatlarına Zam Gelmeden Daha Pahalıya Alabiliriz

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarındaki kar marjının artırılacağını söyledi. Açık açık ifade edilmese de bu kar marjı artışının vatandaştan tahsil edilmesi bekleniyor...

Akaryakıt Fiyatlarına Zam Gelmeden Daha Pahalıya Alabiliriz
16-08-2022 11:45

Her ÖZETİ| geçen gün biraz daha artan fiyatlar nedeniyle Türkiye'nin gündeminden düşmeyen akaryakıt sektörü ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş tarafından yapılan açıklamalarda, mevcut uygulamaların sürdürülebilir olmaktan çıktığı ve akaryakıt istasyonları için yeni bir düzenleme yapılması istendiği belirtildi. Üstelik sektör paydaşlarının talepleri, hükümetten de kabul görmüş durumda.

"Kâr marjında yüzdeye dönüş için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve EPDK ile görüştük. Makul önerilerimizi olumlu karşılıyorlar, kuruşla belirlenen kâr marjının yetersiz olduğunu kabul ediyorlar. Bayilerin ticaretini sürdürebilmeleri için kuruştan yüzdeye dönüş mecburiyet oldu." diyen İmran Okumuş, yapılacak düzenleme kapsamında devletin vergi kaybının olmayacağını açıkladı. Bunun tüketici için önemli olduğunu söyleyelim...

Yüzde 6 olan brüt kâr marjının yüzde 9'a çıkarılması isteniyor

akaryakıt sektörü

İmran Okumuş'a göre Türkiye'deki akaryakıt istasyonları, yüzde 6 brüt kâr marjı ile çalışıyorlar ve bu yeterli değil. Nispi kâr marjı uygulamasına geçişten bahseden Okumuş, yeni uygulama sayesinde kâr marjının artacağını ve akaryakıt istasyonlarının ayakta kalacağını söylüyor. Yapılacak düzenleme, Türkiye'de hizmet veren 12 bin 826 bayinin hepsini kapsayacak.

İstasyonun kâr marjı artacak, devlet vergi kaybına uğramayacaksa; istasyonun kârını kim karşılayacak?

İmran Okumuş tarafından yapılan açıklama, istasyonların daha fazla para kazanacağını ve burada devletin aldığı verginin düşmeyeceğini söylediğini gösteriyor. Peki bu durumda aradaki farkı kim karşılayacak? Bu durumda söz konusu kâr artışının araç sahiplerinin cebinden çıkmasının son derece olası olduğu söylenebilir. Çünkü bu parayı karşılayacak farklı bir kişi ya da kurum yok. Okumuş, kâr marjının yüzde 9 seviyelerinde olması gerektiğini savunuyor. Henüz kesinleşmiş bir durum olmasa da bu yüzde 3'lük fark, akaryakıt fiyatlarında zam olarak karşımıza çıkabilir.

www.idrak34.com


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER