Gündem

AK Partili isimler direniyor! Başıboş köpek yasası başka bahara kaldı

Başıboş sokak köpekleri Türkiye'nin her yerinde insanlara yönelik saldırılara devam ederken AK Partili bazı bürokrat ve milletvekillerinin beklenen düzenlemeyi ertelediği öne sürüldü. İddialara göre düzenleme yeni yasama yılına kalacak.

AK Partili isimler direniyor! Başıboş köpek yasası başka bahara kaldı
25-06-2024 16:28

  ÖZETİ|   Haber7-ÖZEL

Türkiye gündeminde uzun zamandır yer alan, sokaklardaki sahipsiz ve başıboş hayvanlarla ilgili düzenleme yasama yılının bitimine sayılı günler kalmışken hala Meclis'e getirilmedi. Haber7'nin Ankara kulislerinden edindiği bilgilere göre düzenlemeye karşı AK Partili bazı isimler tarafından ayak sürülüyor.

AK PARTİLİ BAZI BÜROKRAT VE VEKİLLER ERTELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başıboş köpek sorununu köklü şekilde bir çözüme kavuşturmaları gerektiğinin altını çizmesi ve bu konudaki talimatlarını net bir şekilde vermesine rağmen AK Parti'de bazı bürokrat ve milletvekillerinin ağırdan alarak başıboş köpek düzenlemesini ertelemeye çalıştığı iddia ediliyor. 

Türkiye'de her geçen gün bir çocuk daha sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrarken, her geçen gün trafikte başıboş köpekler nedeniyle kazalar yaşanırken AK Parti'deki bazı isimlerin Meclis'in tatile girerek sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemenin yeni yasama yılına bırakılması için çaba sarf ettiği belirtiliyor.

TBMM 1 TEMMUZ'DA TATİLE GİRECEK

Uzun zamandır üzerinde çalışma yapılan başıboş hayvanlarla ilgili teklifte son aşamaya gelinirken yasanın çıkarılması için sadece sayılı gün bulunuyor. Anayasa’nın 93’üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 5’inci maddelerine göre, 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü Meclis tatile girecek. AK Partili isimler ayak direterek düzenlemeyi birkaç gün içerisinde TBMM'den geçirmezse, düzenleme otomatik olarak bir sonraki yasama yılına kalacak. 

KUDUZ RİSKİ ARTIYOR

Köpek yasası bazı isimler tarafından bilinçli olarak geciktirilirken Türkiye'deki saldırı ve kuduz risk durumu ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Bir çift köpeğin birkaç yıl içerisinde ortalama 50-60 bin köpeğe dönüştüğü göz önünde bulundurularak yasanın gecikmesi nedeniyle Türkiye'deki kuduz riskinin de artış göstermesi muhtemel durumlar arasında yer alıyor. 



Türkiye'de kuduz karantinaları son dönemde çok yüksek bir oranda artış gösterdi. Son 5 yılda Türkiye'nin 12 il ve 39 mahallesinde kuduz nedeniyle karantinalar yaşandı. Bazı bölgelerde ise kuduz karantinaları bugün itibariyle devam ediyor. 

AVRUPA'DAN BİLE UYARI GELDİ

Öte yandan Türkiye'deki sokak köpekleri ve kuduz riski sorunu Avrupa ülkeleri tarafından da yakinen takip ediliyor. Türkiye, yasal düzenleme hazırlıklarının gölgesinde sahipsiz hayvanlar için formülleri tartışırken aralarında Almanya, İngiltere ve Fransa'nın da olduğu ülkelerin turizm sezonuna girilirken seyahat tavsiyelerine bu konuyu da ekliyor. AB ülkelerinin yaptığı uyarılar Türkiye'ye seyahat etmeyi planlayan turistlerin gelişini etkileyerek Türkiye'nin turizmini bile etkileme noktasına ulaştı.

Almanya ülkeden Türkiye'ye seyahatlerde, 12 ay içinde kuduz aşısı olduğuna dair veteriner sertifikası sunulmasını isterken, Fransa Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde, Türkiye'ye seyahat edecekler için Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde ciddi sayıda sahipsiz köpek bulunduğu ve bunların agresif davranabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. 

İngiltere'den yapılan tavsiyede, Türkiye'de birçok kentte sahipsiz köpek bulunduğu ve bunların sürüler halinde dolaşarak boş arazilerde saldırganlaşabildiği belirtiliyor. Belçika Dışişleri Bakanlığının seyahat tavsiyesinde, Türkiye'de şehir ve kırsal alanlarla turistik merkezlerde çok sayıda sahipsiz köpek bulunduğuna dikkati çekilerek, özellikle küçük çocuklar için bunların tehlikeli olabileceği vurgulanıyor. 

Hollanda Dışişleri Bakanlığı ise geçtiğimiz hafta yayımladığı notta Türkiye'ye seyahat edeceklere önleyici aşı olmaları tavsiyesinde bulunuyor. 

HAMZA DAĞ: ÇÖZÜM KONUSUNDA ADIMLAR ATACAĞIZ

Sokak hayvanları düzenlemesiyle ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da bugün katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Dağ, sorunun çözümü konusunda değişik düşünceler olduğunu ancak adımlar atılacağını söyledi.

Dağ, programda şu ifadelere yer verdi;

Meclis’te bir çalışma yapıldı. Bütün taraflar dinlendi. Herkesin söylemiş olduğu ifadeler çerçeve içine oturtuldu. Dün MYK’da bir değerlendirme yapıldı. Cumhurbaşkanımız başkanlığında bir toplantı daha yapılacak ve son hali verilecek. Çözüm konusunda değişik düşünceler var. Biz burada sorunun çözümü konusunda adımlar atacağız.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER