AK ÖZETİ| Parti ve hükûmet vatandaşa doğrudan dokunacak yeni projelerin hazırlığını yürütürken, özellikle 6’lı masanın seçim beyannamesinden önce bu vaatlerin kamuoyuna duyurulması kararı alındı. Özellikle vatandaşı doğrudan ilgilendiren müjdeler hakkında beklemeden açıklama yapılacak.
Son dönemde atılan adımlar konusunda muhalefet her seferinde ‘Biz önerdik, onlar yaptı’ algısı oluşturmaya çalıştı. AK Parti, bazı projelerle ilgili daha önce ‘Biz önerdik onlar yapıyor’ diyen muhalefete meydan vermeyecek şekilde bu defa seçim vaatlerinin hızlandırılmış bir takvimle açıklanması için hazırlık yapıyor. AK Parti’nin bu hafta yapılan Grup Yönetim Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi. Toplantıda “Enerji, imar veya başka bir konuda adım atılacaksa, hükûmet bu konuda daha fazla beklememeli. Aksi hâlde muhalefet dillendirmeye başladıktan sonra, gündeme getirildiğinde kamuoyunda sanki onlar önermiş de bu yüzden yapılmış gibi bir algı oluşuyor. Vatandaşı ilgilendiren, doğrudan vatandaşa dokunacak projeler için beklemeye gerek yok. Ne varsa hemen açıklanması gerekiyor” görüşü dile getirildi.
BÜYÜK PROJELER HAYATA GEÇİYOR
AK Parti’nin seçim beyannamesinin açıklanmasına kadar ise belli aralıklarla yeni projeler tanıtılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılının mart ayına kadar yapacağı açılışlarda öne çıkan üç proje şöyle:
MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN
2020'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla TCDD'ye bağlı 3 kurumun tek çatı altına toplanmasıyla kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.'nin (TÜRASAŞ) üstlendiği Milli Elektrikli Tren Projesi'nde ilk set bu yıl sonuna kadar raylara inecek.
TÜRASAŞ'ın Sakarya'daki tesislerinde alüminyum gövdeyle üretilen milli elektrikli trenin beyni diyebileceğimiz 'Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi' ile "kalbi" olarak nitelendirilen Cer Zinciri Sistemi ASELSAN'a ait.
İlk etapta maksimum hızı saatte 160 km olarak tasarlanan tren tasarım değişiklikleri ile 225 kilometre hıza çıkarılıp hızlı tren hatlarında kullanılabilecek.
BOR -KARBÜR TESİSLERİ
Bu yıl sonuna kadar hizmete girecek tesislerden biri de Bandırma'da yapımı devam eden Bor-Karbür tesisleri. 100 milyon dolarlık yatırım yapılan tesis, bu alanda dışa bağımlılığa son verirken, Türkiye'yi dünyada önemli bir aktör haline getirecek.
Bor-karbür nükleer santrallerin önemli malzemelerinden biri. Ayrıca savunma sanayinde yelek ve helikopter zırhlarından füzelere kadar birçok alanda kullanılıyor. Türkiye şu anda bor-karbürü yurt dışından ithal ediyor.
KARADENİZ DOĞALGAZI
Türkiye, doğalgazda önümüzdeki yıl bir dönüm noktası yaşayacak. 540 milyar metreküp rezerv bulunan Karadeniz'den sisteme ilk gaz 2023 Mart ayında verilecek.
Erdoğan'ın açılışını yapacağı yatırım kapsamında ilk fazda 10 milyon metreküp gaz konutlara verilecek. 4 yıl içerisinde 40 milyon metreküpe çıkacak. 4 katına çıktığında konutlarda kullanılan gazın tamamı buradan sağlanmış olacak.
Editor : Şerif SENCER