Politika

Ağıralioğlu'nun partisinin isminde 'Erbakan' ayrıntısı

Türk siyasetinde ‘anahtar’ simgesiyle yeni bir dönem başlatma hedefinde olan Yavuz Ağıralioğlu, yeni partisiyle siyasette kilit rol oynama amacında. Ağıralioğlu’nun, merhum Erbakan’ın siyasi mirasını üstlenmek istediği kaydediliyor.

Ağıralioğlu'nun partisinin isminde 'Erbakan' ayrıntısı
27-10-2024 13:22

HABER7

Büyük ÖZETİ| Birlik ve İYİ Parti’den koptuktan sonra kendi siyasi çizgisini oluşturma kararı alan Yavuz Ağıralioğlu’nun, Türk siyasetinin efsane ismi Necmettin Erbakan’ın izini takip edeceği ifade ediliyor. Ağıralioğlu’nun kuracağı partiye “Anahtar Parti” ismini verip, armasını da anahtar olarak belirlediği kaydediliyor.

Siyasetin anahtar partisi olma hedefiyle yola çıkan Ağıralioğlu’nun 2028 yılında yapılacak genel seçimlerde parlamentoya girip, 2029 yerel seçimlerinde belediyelerde özgül ağırlığa sahip parti konumuna yükselmeyi hedeflediği bildiriliyor.

İttifak siyasetinin hakim olduğu mevcut düzlemde Ağıralioğlu’nun “desteği aranan anahtar parti” konumunda olmak istediği siyasi kulislerde konuşuluyor.

Anahtar Parti'nin ittifak politikaları üzerine yapacağı tesirler veya diğer partilerin bu hamleye yaklaşımının seçim sath-ı mailinde netlik kazanacağı değerlendiriliyor..

Yavuz Ağıralioğlu 29 Ekim 2023 tarihinde İYİ Parti'den istifa etmişti.

Ağıralioğlu, partisinin politikası hakkında daha önce yaptığı açıklamada “Biz 3A ile yola çıkacağız. Akıl, Ahlak ve Adalet.” demişti. Erbakan Hoca’nın Milli Selamet Partisi’nin kuruluşundaki misyonu da “Önce Ahlak ve Maneviyat”tı.


SİYASETTE ANAHTAR DEMEK ERBAKAN DEMEK

Yavuz Ağıralioğlu’nun siyasi çizgisine ana simge olarak belirlediği “anahtar”, Türkiye siyasetinde Necmettin Erbakan ile özdeşleşmiş durumda.

Milli Görüş lideri merhum Erbakan, Milli Selamet Partisi’nin amblemini anahtar olarak sembolize etmişti. Aynı zamanda “1” işaretini oluşturan logo, Erbakan’ın “koalisyon kilitlerini çözen anahtar” olarak başlayıp siyasetin 1 numarasına ilerleme serüveninin anlamlı bir sembolü olmuştu.

Erbakan’ın kurduğu ilk parti Milli Nizam’ın 1 yılda kapatılmasının ardından kurulan Milli Selamet Partisi sırasıyla CHP-MSP Koalisyonu, Birinci Milliyetçi Cephe ve İkinci Milliyetçi Cephe hükümetlerinde kritik görevler üstlenmişti. Tarihi Kıbrıs Barış Harekatı’nın gerçekleştirildiği süreçte Başbakan Yardımcısı olarak MSP lideri Erbakan büyük vazife icra etmişti.

Milli Selamet Partisi Genel Başkanı ve Milliyetçi Cephe Koalisyon Ortağı Necmettin Erbakan'ın 1 Ocak 1978'de gerçekleştirdiği basın toplantısı.

O AÇTIKÇA YENİ KAPILARI KİLİTLEDİLER

Adım adım tek başına iktidara yürüten Erbakan’ın “anahtar” partisi Milli Selamet’in önü 1980 darbesiyle kesilmişti. Ünlü tarihçi Kadir Mısıroğlu’nun da aralarında yer aldığı MSP’nin 33 Genel Kurul İdaresi üyesi hakkında askeri mahkemede dava açılmıştı.

 Mamak Askeri Mahkemesinde aralarında genel başkan Necmettin Erbakan'ın da yer aldığı Milli Selamet Partisi yöneticileri yargılanmıştı. Görüntü 24 Nisan 1981 tarihli.

Daha sonra Erbakan ve MSP kurmayları tutuklanmış, Milli Selamet Partisi kapatılmış, bütün mal varlığına el konulmuştu.

 Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi, kapatılan Milli Selamet Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve Genel İdare Kurulu'nun 21 üyesi hakkında tutuklama kararı vermişti. Görüntü, 15 Ekim 1980 tarihinde Sıkıyönetim Mahkemesi'nden.

AĞIRALİOĞLU’NUN AĞIR İMTİHANI

Siyasi kariyeri boyunca 3 askeri darbeye muhatap olan, 4 kez partisi kapatılıp, 4 defa siyasi yasaklı olarak önü kesilen Necmettin Erbakan’ı rol model belirleyeceği öne sürülen Yavuz Ağıralioğlu’nun risksiz bir yolu takip edip “düzen partisi” mi oluşturacağı, yoksa Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında atılan tarihi adımların yanında yer alıp iz mi bırakacağı merak konusu.

Anahtar adam” Erbakan, günümüz Türkiye’sini şekillendiren ağır sanayi hamlesi, yerli ve milli teknoloji, yeniden büyük Türkiye, birleşik İslam dünyası gibi hedeflerle siyasette adım adım yürümüştü. Odağına daima Siyonizm’i yerleştiren Erbakan, küresel ve yerel ölçekteki yerleşik düzene cephe almıştı. Aynı zamanda başarılı bir makine mühendisi olan Erbakan, proje bazlı siyaset konusunda Türkiye’de çığır açmıştı.

Ağıralioğlu’nun parti programı, ilkeleri veya öngörülen politikaları hakkında ise kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgilendirme henüz olmadı. Anahtar Parti'nin uzun vadeli stratejileri ve gündemi hakkında açık bir resim sunulmuş değil.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER