Teknoloji

Ağaçlar Neden Reçine Üretir?

Bazı ağaçlara dokunduğumuzda elimize yapışkan, bala benzeyen bir sıvı geliyor. Hatta çam sakızı terimini bile duymuşsunuzdur.

Ağaçlar Neden Reçine Üretir?
13-10-2024 14:17

Her ÖZETİ| ağaçta görülmemesi bir yana, neden böyle bir sıvıyı ağaçlarda görüyoruz?

Aslında “reçineadı verilen bu sıvının çok önemli işlevleri var!

Halk arasında çam sakızı olarak bilinen reçine, oldukça faydalıdır.

reçine

Bu sıvı, tamamen ağacın türüne bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ağaçların kendini koruma ve onarma mekanizmalarından biri olarak da bilinen reçineler, gariptir ki ağaç yaralandığında salgılanıyor. Genellikle iğne yapraklı ağaçlarda, özellikle de çam ağaçlarında yoğun olarak bulunan bu madde, ağaçların çeşitli dış etkenlerden korunmasını sağlıyor.

Rüzgâr, yıldırım, ateş veya parazitler gibi nedenlerle oluşan yaraların kapanmasında büyük rol oynayan reçine, ağaç gövdesinde özel hücreler tarafından üretiliyor. Bu yapışkan sıvı, tıpkı bizdeki yara bandı gibi bir bandaj görevi görerek hem yarayı kapatıyor hem de ağaç dokusunu olumsuz etmenlere karşı koruyor.

Reçine, ilk salgılandığında yumuşak ve yapışkan bir kıvama sahip oluyor.

reçine

Hava ile temas ettikçe sertleşen reçine, zamanla kehribar adını alan bir maddeye dönüşüyor. Bu sertleşmiş reçine, ağaç kabuğu içerisinde neredeyse görünmez hâle gelerek yarayı kamufle ediyor. Suya dayanıklı olması özelliğiyle de ön plana çıkan bu madde, birçok alanda da kullanılıyor.

Günümüzde vernik, yapıştırıcı ve gıda cilası gibi çeşitli ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik endüstrisinde de önemli bir paya sahip.

Doğanın sunduğu bu eşsiz madde, yalnızca ağaçları korumakla kalmıyor; birçok alanda da kullanılarak çok yönlü bir özellik sağlıyor.

Kaynaklar: USDA, ThoughtCo.

İlginizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER