Teknoloji

Afrika Kıtası'nın İkiye Bölünmeye Başlaması

Dünya, Afrika Kıtası’nda meydana gelen çatlaklar neticesinde 5-10 milyon yıl içinde Doğu Afrika’nın bir adaya dönüşmesine şahitlik edecek. Belki bunu görmeye insanlığın ömrü yetmez ama kulağa oldukça ilgi çekici geliyor.

Afrika Kıtası'nın İkiye Bölünmeye Başlaması
25-03-2023 13:18

Afrika’nın ÖZETİ| ikiye ayrılması çok yavaş gerçekleşen bir süreç. Bütün jeolojik süreçlerin tamamında gördüğümüz gibi bu ayrılma da oldukça uzun bir zaman alacak. Ama asıl önemli olay, ayrılan iki büyük toprak parçasının sonucunda yeni bir okyanus ortaya çıkacak olması!

29 Mart 2018’de Güney Kenya’da birkaç kilometre genişliğinde büyük bir çatlak ortaya çıkmıştı. Büyümeye devam eden bu çatlak, Mairobi Narok otoyolunda çökmeye dahi neden oldu ve bölgedeki deprem hareketleri de buna eşlik etti. Günümüzde de bu çatlak gittikçe büyümeye devam ediyor.

Çatlak ilk olarak nasıl fark edildi?

afrika kıtası

Mart 2018’de Kenya’da aniden birkaç kilometre boyunca uzanan bir çatlak oluştu. Büyümeye devam eden bu çatlak, Nairobi ile Narok arasındaki karayolunun çökmesine neden oldu. Çatlağın oluşmaya başlaması, Doğu Afrika Rifti’nin tektonik hareketleri ile ilişkilendirildi. Bir diğer spekülasyon da çatlağın oluşumuna erozyonun neden olduğudur.

Taşküre olarak da bilinen litosfer, mantonun üst kısmıdır. Bu tabakanın kalınlığı 80-200 km arasındadır ve birden fazla tektonik levhaya ayrılmış durumda. Bu levhalar sabit değildir. Ağdalı bir yapıdaki astenosfer (litosferin alt kısmı) üzerinde sürekli kayıyorlar. Kaymanın mekaniğine dair tartışmalar devam etse de bu hareketlerin, plakaların yırtılarak yeni plakaların oluşmasına neden olduğunu biliyoruz. Doğu Afrika Rifti’nin oluşumu da buna bir örnek.

Doğu Afrika Rifti, Afrika’yı ikiye bölüyor.