Çip ÖZETİ| krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!
GALERİNİN DEVAMI krizine yerli ve milli çare bulmak amacıyla bilimsel çalışmalar yürütüyor.">Müdürü Hakan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 1995'te ODTÜ bünyesinde faaliyetlerine başladığını, 2017'den itibaren 6550 sayılı Kanun kapsamında araştırma altyapısı olarak aldığı yeterlilik çerçevesinde gece görüş sensörleri, ivme ölçerler, dönü ölçerler, çeşitli mikrodalga uygulamaları için RF MEMS yapıları, basınç-nem-sıcaklık algılayıcıları ve biyomedikal uygulamalar için tanı ve tedaviye yönelik mikroçipler, akıllı implantlar gibi mikrosistemler geliştirildiğini ifade etti.">tıp gibi birçok farklı alandan araştırmacıların disiplinler arası Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü dile getiren Özdemir,"> diye konuştu.">sanayi ve otomotiv gibi alanlarda kullanılacak. Yerli teknolojiler sayesinde dünyadaki çip krizindeki problemleri çözmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.">"ÜLKENİN TEKNOLOJİ HAMLESİNE KATKI SAĞLAMAK AMAÇLANIYOR"
ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve MEMS Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, merkezde elektrik, makine, kimya mühendislikleri, biyoloji ve tıp gibi farklı alanlardan akademisyenlerin sorunlara birlikte çözüm yaratmaya çalıştığını ifade etti.
">daha da ilgi odağı haline getirdi. Merkez bünyesinde geliştirilen MEMS çipler, küçük boyutları, düşük güç tüketimleri ve yüksek hassasiyetleriyle elektrikli otomobiller, savunma sanayi ve sağlık gibi birçok farklı alanda sensör ihtiyacını karşılıyor.">yeni alınan bir arabada çok sayıda sensör bulunuyor. Bunlar elektroniğin dışında mekanik parçaları da olan sistemler.">hastalık teşhisinin yapıldığı sistemler ya da vücut içinde kullanılan implantlar da mikroçip aslında.">sıra sensörler var. Geliştirdiğimiz teknoloji, bu tip akıllı sistemlere yönelik.">">Avrupa Birliği tarafından destekli yeni bir projeye daha başladığını belirterek, bu kapsamda biyomedikal uygulamalar için akıllı mikro sistemler geliştirmek üzere mükemmeliyet merkezi çalışmaları yürüttüklerini söyledi."> dedi.">AKILLI ÇİP ÜSTÜ ORGANLAR GELİŞTİRİLİYOR">dünya genelinde son 10 yılda bu teknoloji üzerine yapılan çalışmaların hızlandığını anlattı.">ektörüne yönelik çip çalışmalarına başladık. Bu çiplerle, özellikle yeni nesil otomobillerde birçok gereksinime destek veriyoruz. Bu anlamda çip ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışıyoruz." dedi.">AMD CEO'su Lisa Su, Salı günü yaptığı bir kazanç çağrısında yatırımcılara, ihracat kontrollerine uygun bir ürün geliştirerek şirket için önemli bir pazar olan Çin'de büyüme fırsatı gördüğünü söyledi.
AMD'nin MI300 yonga serisinin performans sınırları, kârlı Çin pazarlarına satışını engelliyor ve rakiplerinin aksine AMD, mevcut düzenlemeler kapsamında ihraç edebileceği özel tasarımlı yongaları henüz oluşturmadı.
Ancak Su, AMD'nin şu anda MI300 ve daha eski MI250 çiplerinin ABD Ticaret Bakanlığı kısıtlamalarına uyacak şekilde değiştirilmiş versiyonlarını değerlendirdiğini söyledi.
AMD, hakim oyuncu Nvidia'nın grafik işlem birimlerine rakip olan MI300 çipinin üretimini artırmayı planlıyor. MI300 çipinin AMD'nin veri merkezi işlerini büyütmesi ve yılın ikinci yarısında yaklaşık %50 büyüme sağlaması bekleniyor.
ABD ÇİN'E ÇİP İHRACATINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞTI
Düzenlemeler AMD'nin rakibi Nvidia'nın en gelişmiş iki çipi olan A100 ve daha yeni H100'ü satmasını engelledi. Buna karşılık Nvidia, A100 ve H100 muadillerinin bazı azaltılmış özelliklerine sahip olan Çin'e ihraç edilen A800 ve H800 versiyonlarını tasarladı.
Benzer şekilde Intel, ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olmayan Gaudi2 işlemcisini geliştirmiştir. Çin'e yapılan faturalandırmalardan elde edilen gelir, Intel'in son mali yıldaki toplam gelirinin %27'sini oluşturarak ülkenin yonga üreticisi için öneminin altını çizmiştir.
Çip krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!
YILBAŞINDAN BU YANA AMD HİSSELERİNDE ARTIŞ YAŞANDI
AMD hisseleri, haberin ardından ve beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları bildirdikten sonra Çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %2 artış gösterdi.
Hisse başına 0,58 dolarlık kazanç tahminlerden bir sent daha iyi olurken, 5,36 milyar dolarlık gelir tahminlerin 60 milyon dolar üzerinde gerçekleşti. AMD hisseleri yılbaşından bugüne %81'in üzerinde artış gösterdi.
Editor : Şerif SENCER