Wall ÖZETİ| Street’in ‘korku endeksi’ olarak da tanıdığı CBOE Volatilite Endeksi (VIX) 2022 yılı boyunca yatırımcıların gündemindeydi. MarketWatch’un haberine göreyse S&P 500 vadeli işlemlerine bağlı endeks borsaların uçurumun eşiğine geldiğini gösteriyor olabilir.
ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ve VIX genellikle ters orantı gösterir. S&P 500 geçen hafta olduğu gibi birkaç yılın en dip seviyesine ulaştığında VIX’in de tüm zamanların en yüksek seviyesine erişmesi beklenirdi. Ancak söz konusu ters orantı geçtiğimiz yıl kırıldı. S&P 500 Endeksi bu hafta Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilediğinde VIX haziran ayındaki zirvesine ulaşmayı başaramadı.
Benzeri bir model hisse senetlerinin bu yılın haziran ayında en düşük seviyesine geldiğinde de görülmüştü. Yatırım stratejileri firması Fairlead Strategies’in Borsa Stratejisti Katie Stockton VIX ile S&P 500 arasındaki ilişkinin kırıldığına dikkat çekti. Ancak stratejistler VIX ile ilgili endişe verici tek sorunun bu olmadığını da belirtiyor.
VIX “altın haç” olarak bilinen bir seviyeye yaklaşıyor olabilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tabir borsa teknik analistlerinin ‘bir varlığın 50 günlük ortalamasının 200 günlük ortalamasının üzerine çıkması’ için kullandığı bir tabir.
Geçmişte altın haç tabirinin VIX için kullanılması hisse senetleri için sert düşüşler anlamına gelmişti. Seven Reports’ın Borsa Analisti Tyler Richey bu altın haç dönemlerinden birisinin de Eylül 2008’de gerçekleştiğine dikkat çekti. VIX’i yıllardır yakından takip eden Richey, Lehman Brothers’ın iflasının ardından hisse senetlerindeki volatilite patlamasının hemen öncesinde bu tür bir altın haç görünümü oluştuğunu belirtiyor.
Richey, “Tarihi bir rehber olarak kullandığınızda bu tip bir zirve noktasının işlerin çirkinleşmeye başladığı zamanlarda gerçekleştiğini görürsünüz” dedi.
VIX ‘altın haçı’ yaklaşık bir yıl önce Aralık 2021’de gerçekleşmişti. Yaklaşık bir ay sonrasında ise ABD borsalarında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yükseliş döngülerinin zirvelerine ulaşmıştı.
VIX’in 50 günlük ortalaması salı günü itibariyle 25,76’da seyrediyordu. Endeksin 200 günlük ortalaması ise 25,86’da işlem görüyordu. VIX kadar dikkatle takip edilmese de CBOE Nasdaq Volatilite Endeksi ve CBOE Dow Jones Volatilite Endeksi de altın haç sınırına yakın bir seviyede ilerliyor.
Stockton yatırımcılara yaptığı çağrıda VIX’ten gelen en son teknik sinyallerden ‘teselli bulmamaları’ gerektiğini söyledi. Bununla birlikte borsa analisti VIX’in genellikle ‘salınımlı’ bir endeks olduğuna dikkat çekerek normal şartlarda VIX’in altın haç göstergesini takip etmediğini de sözlerine ekledi.
Fairlead Strategies’den Richey VIX’teki düşük zirvelerin nedenlerine de dikkat çekti. Richey ‘gerçek paraya’ sahip olan emeklilik fonları veya yatırım fonları gibi yatırımcıların opsiyon bazlı koruma stratejileri yerine tasviye yoluyla varlıklarını aşağı yönlü risklerden koruyor olabileceğini söyledi.
Stockton VIX’in bundan sonraki süreçte haziran ayı zirvesinin biraz altı olan 35 seviyesinde bir direnç noktası bulacağını öngörüyor. Borsa uzmanı bu seviyenin aşılması halinde VIX’in 50 seviyesine kadar yükseleceğini ve bu süreçte borsalardaki satışların da devam edeceğini söyledi.
Editor : Şerif SENCER