Ekonomi

ABD verileri ve Fed altın fiyatlarını hareketlendirdi

Ekonomi - ABD verileri ve Fed tutanaklarının ardından altın fiyatları hareketlendi. Altının ons fiyatı, 2.359 dolar seviyesinde hareket ederken, gram altın ise ons altındaki artışa paralel olarak 2.465,59 TL civarında seyrediyor.

ABD verileri ve Fed altın fiyatlarını hareketlendirdi
04-07-2024 09:22

ABD ÖZETİ| Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru düştüğüne dair daha fazla olumlu verilere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu.

ABD'de özel sektör istihdamı, haziranda 150 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında arttı. Fed tutanakları ve ABD verileri sonrası altın fiyatlarında son durum merak ediliyor. 

Altının ons fiyatı, 2.359,62 dolardan alıcı buluyor. Gram altın ise ons altındaki artışa paralel olarak 2.465,59 TL civarında seyretti. Çeyrek altın ise 4.031,24 seviyesinde el değiştirdi.

DOLAR YATAY SEYİRDE

Dün beklentilerin oldukça altında gerçekleşen enflasyon rakamlarının ardından dolar kuru perşembe gününe 32,55 TL'den başladı. Euro ise 35,10 TL'den başladı.

Piyasaların, memurların ve emeklilerin beklediği kritik haziran ayı enflasyonu aylık yüzde 1,64, yıllık bazda ise yüzde 71,6 düzeyinde gerçekleşti. Beklentiler yüzde 72,5 düzeyindeydi. 

Haziran ayı rakamlarının ardından hükümetin de beklediği dezenflasyon süreci de başlamış oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rakamların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada dezenflasyon sürecinin başladığını duyurdu. Bakan Şimşek "Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur." dedi.

Rakamların ardından işçi emeklisinin zam oranı Haziran ayı itibariyle yüzde 24,73, memur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 19,30 oldu. Haziran ayı enflasyonundan yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı da yüzde 65,1 olarak gerçekleşti.

TCMB, dün Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayımladı. Geçtiğimiz hafta yapılan
toplantının özet metninde; ‘’Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı
duruşunu yinelemiştir’’ ifadelerine yer verildi.

Bugün Reuters'e röportaj veren Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan "Henüz kat edecek mesafemiz var, sıkılığı koruyarak verilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz" açıklamasını yaptı. "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz" diyen Karahan enflasyonu düşürme konusunda "son derece kararlı olduklarına dikkat çekti. Başkan Karahan, haziran verisiyle sağlıklı bir çıkarım yapılamayacağını söyledi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER