Teknoloji

AB, Yapay Zekâ Yasası’nın Detayları - Webtekno

Yapay zekânın şeffaf, güvenli ve dezenformasyon olmadan kullanılmasını hedefleyen Yapay Zekâ Yasası'nda anlaşmaya varıldı.

AB, Yapay Zekâ Yasası’nın Detayları - Webtekno
09-12-2023 17:33

ChatGPT ÖZETİ| ve Midjourney gibi modelleri sürekli kullanıyor, sizlere de farklı içerikler çıkarıyoruz. Dünya genelinde herkesin kullanımına sunulmuş olan bu araçlar, ilk çıktıkları günden bu yana sürekli kısıtlanmaya çalışıldı. Burada en başta ülkelerin belirli limitler çizmeye çalıştığını gördük.

Çin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu konuda en büyük adımı atmak isteyen ülkelerdi ve hâlâ da bu adımların arkasındalar. Fakat bu yapay zekânın -ülkeden ülkeye değişen anlamıyla- güvenli kullanımını sağlayacak yasalar için AB’nin de uzun zamandır çalıştığını unutmamak gerek. Zira kendileri, Yapay Zekâ Yasası’nın en büyük adımını attı.

38 saatlik görüşmenin ardından anlaşma sağlandı.

Yapay Zekâ

Perşembe günü ChatGPT gibi modeller üzerine yoğunlaşan görüşmeler, ertesi gün yerini yüz tanıma gibi sistemlere bıraktı ve yetkililer de bunlar üzerine konuştu.

Söz konusu yasanın en temelinde, yapay zekânın gelişimini güvenli kılmak yatıyor. İlk adımlarını 2021’de gördüğümüz bu yasa, ChatGPT’nin hız kazanmasıyla birlikte daha çok gündemimize gelmeye başladı. Bu yasalar, söz konusu yapay zekâ modeli/aracı ne kadar riskliyse o kadar katı kurallar koyacak. Ayrıca yapay zekâ sistemlerinin basit yazılımlardan farkını belirleyen açık kriterler listelenecek. 

Hem askeri hem de emniyet güçleri taraflarına yönelik güncellemeler: