Teknoloji

67 Yıl Önce Akıllı Telefonları Öngören Dergi: Peki Nasıl? - Webtekno

1950'ler, insanoğlunun hayal gücünü ve icatlarını zirveye taşıdığı bir dönemdi. Ancak bu heyecan verici süreci takip etmek ve son teknolojik gelişmelerden haberdar olmak, o zamanlar Mechanix Illustrated adlı bir dergi ile mümkündü.

67 Yıl Önce Akıllı Telefonları Öngören Dergi: Peki Nasıl? - Webtekno
23-11-2023 19:43

Mechanix ÖZETİ| Illustrated sadece bir dergi değil; aynı zamanda bir çağın teknolojik evrimini adım adım takip eden, geleceğin nasıl şekillenebileceğine dair ipuçları sunan bir rehberdi de. Bu heyecan verici dönemde Mechanix Illustrated, sadece teknolojik gelişmeleri takip etmekle kalmayıp aynı zamanda geleceğe dair sıra dışı tahminleriyle de dikkat çekiyordu.

Akıllı telefonların hüküm sürdüğü bir çağda yaşıyoruz ancak bu dergi, o dönemde henüz evlerimize girmemiş bu teknolojinin potansiyelini öngörmüştü. Mechanix Illustrated'ın sayfalarında, bugün vazgeçilmez kabul ettiğimiz akıllı telefonların sinyalleri beklenmedik bir şekilde belirginleşiyordu. Gelin, nasıl olduğuna bakalım.

Mechanix Illustrated, bugün vazgeçilmezimiz hâline gelen akıllı telefonların tasarım ve işlevselliğiyle ilgili öngörülerde bulunmuş.

mechanix illustrated

O dönemde cep telefonlarının taşınabilirlik ve iletişim konusundaki potansiyeli, derginin cesur tahminleri arasında öne çıkıyordu. Kim bilir, belki de o zamanlar hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu öngörüler, günümüzde akıllı telefonlarla yaşadığımız dijital çağın temelini oluşturdu.

Geçmişin bu çarpıcı tahminleri; sadece teknolojinin nereye gidebileceği konusundaki bilinçli bir anlayışı değil, aynı zamanda insanın keşfetme ve yaratma arzusunun gücünü de yansıtıyor. Mechanix Illustrated, âdeta bir zaman kapsülü gibi geleceği şekillendiren fikirlerin nasıl filizlendiğini ve evrimleştiğini görmemize olanak tanıyor.

Birçok bilim kurgu filminin yaratıcılarının, ilhamlarını Mechanix Illustrated gibi kaynaklardan aldığı biliniyor.

teknoloji dergisi

Modern mühendislerin çoğu, çalışmalarını bu dergide yayınlanan konsept ve grafiklerden etkilenerek şekillendirmiş. Derginin sayfalarında paylaşılan fikirler ve tasarımlar zamanlarının ötesindeydi diyebiliriz. Çünkü birçoğu henüz mevcut olmayan veya geliştirilmesi oldukça maliyetli olan teknolojileri içeriyordu, akıllı telefonlar gibi.

Elektrikli araçlar ve katlanabilir ekranlar, bu yaratıcı zihinlerin ortaya koyabileceği birçok icattan sadece birkaçıydı. Özellikle dikkat çekici olan bu fikirlerden bazılarının günümüz teknolojisiyle ne kadar benzer olduğu. Örneğin, 1956 baskısında yayımlanan bir akıllı telefon konsepti, üst kısmındaki resimde kolayca taşınabilir bir cihazın yanı sıra dokunmatik ekran ve kamera gibi özelliklere sahip olduğunu bizlere gösteriyor.

1950'lerde bir grup yazar, teknolojinin bizi daha iyi bir geleceğe taşıyacağını öngörerek 21. yüzyılda telefonlarımıza sıkışıp kalacağımızı kehanet etti.

mechanix illustrated

Bu eski kehanet bugün tüyler ürpertici bir doğrulukla karşımıza çıkıyor. Yazılanlar, teknolojinin hayatımızı kolaylaştırarak daha ileri bir seviyeye taşıyacağı bir geleceği açıkça öngörüyordu.

Makalenin arkasında yer alan isim Robert Beanson, gelecekteki telefonun ses tanıma ve renkli ekran gibi devrim niteliğinde özelliklere sahip olacağını iddia etmiş ve iddiasında da yanılmamış.

Bu tasarımın arkasındaki ilham kaynağı ise Amerikan Telefon ve Telgraf Mühendisi Harold Osbourne'du. Osbourne, Beanson'a geleceğin telefonlarının nasıl görünebileceğine dair bazı tahminlerde bulunarak bu çığır açan tasarımın temellerini atmıştı.

Özellikle Osbourne'un iddiası, doğduklarında herkese hayatları boyunca eşlik edecek bir iletişim aracı sağlanacağı ve aynı zamanda numaranın sahibinin hayatta olup olmadığını gösteren kalıcı bir telefon numarası tahsis edileceği gibi büyüleyici bir vizyonu içeriyordu. Bu şu an kulağa çok basit gelebilir ama o dönem için akılalmaz bir devrimdi.

akıllı telefon

Söz konusu derginin, zamanında yaptığı bu cesur öngörüsü, sadece teknolojinin gelişimine olan inanılmaz bir içgörüyü değil, aynı zamanda geleceğin nasıl şekillenebileceğine dair ileri görüşlü bir bakış açısını yansıtıyor.

Bu derginin tasarımı, akıllı telefonların bugünkü formunu anımsatan bir vizyon sunarak o dönemdeki mühendislik zekâsının ne kadar öncü olduğunu da gösteriyor.

Belki de bu ve bu gibi pek çok tasarımdan yola çıkarak geleceği buna göre şekillendirdiler, kim bilir?

Kaynaklar: Mechanix Illustrated, History of Yesterday

Telefonlar hakkındaki diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER