Ekonomi

5 adımda sağlık turizmi geliri 20 milyar dolara çıkabilir

Ekonomi - Geçen yıl Türkiye’nin sağlık turizminde 4 milyar dolarlık gelirle rekor kırdığını ifade eden TÜSATDER Başkanı Dr. Servet Terziler, atılacak 5 adımla, Türkiye’nin sağlık turizminden elde ettiği gelirin 20 milyar dolara çıkabileceğini söyledi

5 adımda sağlık turizmi geliri  20 milyar dolara çıkabilir
23-04-2023 13:58

Dr. ÖZETİ| Terziler, “Denetim artırılmalı, haksız rekabet engellenmeli ve kalite yükseltilmeli. Sağlık turizminde akredite kurumlara yurtiçi ve yurtdışında rahatlıkla ulaşılabilecek sistemler geliştirilmeli. Herhangi bir yetkinliği olmadan hastanelerden oda kiralayarak saç ekimi yapanların önüne geçilmeli. Hemşire ve anestezi teknisyenleri için müfredata saç ekimi konusu eklenmeli. Sağlık turizmi tanıtım noktasında daha çok ön plana çıkarılmalı. Eğer bu 5 adım atılırsa, kalitemizi yükseltir, daha fazla sağlık turisti çekeriz. Böylece Türkiye fiyatıyla birlikte yüksek kalitesiyle de gündeme oturur. Artık Türk sağlık turizminin kalitesi belli olmayan, Türkiye'nin fiyatını kırmak üzere programlanmış yerlere tahammülü kalmadı.” diye konuştu.

Türkiye turizmi 2022 yılını 46 milyar dolar seviyesini aşarak rekor bir gelirle kapattı. 2023 için turizm geliri hedefi ise 56 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye; deniz, kum, güneş turizmi dışında sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine kadar birçok alanda milyonlarca turist çekerken, son yıllarda en büyük ataklardan birini ise sağlık turizmi gerçekleştirdi. Türkiye’nin sağlık turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sağlıkta gelirini 4 milyar dolar seviyesine çıkardığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizminden elde edilen gelirin kısa süre içerisinde 20 milyar dolar seviyesine çıkabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin sağlık turizminde dünya çapında bilinirliğine sahip olduğunu dile getiren Dr. Terziler, “2019 sonunda sağlık turizminde 3 milyar dolarlık gelirle rekor kırmıştık. 2020’de pandemi sürecinde az da olsa bir düşüş yaşandı. 2021’i de yükselişle kapattık. 2022 yılını rekorla kapattık. 2023’e de hızlı bir giriş yaptık. Ancak 6 Şubat’ta yaşanan ve milyonlarca kişinin etkilendiği deprem felaketi sonrasında 1 aylık bir duraklama sürecine girdik. Mart sonunda itibaren ise ivme yine yukarı yönlü oldu. 2023’ü de sağlık turizminde rekor bir seviyeyle kapatmayı hedefliyoruz.” dedi.

ATILMASI GEREKEN 5 ADIM

Türk sağlık turizminin çok daha iyi noktalara ulaşabileceğini söyleyen Servet Terziler, atılacak 5 adımla, elde edilecek gelirin 20 milyar dolara çıkabileceğine dikkat çekti. Dr. Terziler atılması gereken adımları şu şekilde özetledi:

“1-Denetimler artırılmalı, haksız rekabetin önüne geçilmeli.

2-Doktor olmayan kişilerin hastanelerde oda kiralayarak saç ekim yapması ivedilikle sonlandırılmalı.

3-Hizmet İhracatçıları Birliği’nin geliştirdiği, akredite kurumların listelendiği sistem desteklenmeli.

4-Saç ekimi alanında çalışabilecek hemşire ve anestezi teknisyenleri için müfredata saç ekimi dersi eklenmeli.

5-Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sağlık turizmine daha fazla destek vermesi sağlanmalı.”

KAPATILAN KURUM FARKLI İSİMLE YENİDEN AÇILIYOR

Atılacak bu 5 adımın sağlık turizmine çağ atlatabileceğine dikkat çeken Dr. Servet Terziler, şunları söyledi: “Yeterli olmayan denetimler artırılmalı. Örneğin; Türkiye’de 2 binden fazla saç ekim merkezi olduğu biliniyor. Ancak bunların yüzde 90’ından fazlası merdiven altı işletme konumunda. Denetimsiz bir şekilde çalışıyorlar. Bu da kalitesizliği beraberinde getiriyor. Kalite olmayınca, memnuniyet de düşüyor. Sağlık Bakanlığı’nın ve Sağlık Müdürlükleri’nin kaliteli sağlık turizmi zemini için müfredatı olmalı. Ayrıca işini doğru yapan kurumsal yerlerin maliyetleri yüksek olduğu için, merdiven altı işletmeler daha düşük ücretlerle ekim yaparak, ülkenin turizm gelirinin yükselmesini de engelliyorlar. Yetkili kurumlara durumu bildiriyoruz. Onlar da gerekeni yapıyor. Ancak işletme kapatılsa da farklı bir isimle, farklı bir yerde yeniden açılıyorlar. Bu noktada Hizmet İhracatçıları Birliği’nin oluşturduğu sistemden bahsetmekte yarar var. Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olan bu birliğimiz, akredite sağlık kuruluşlarını listeliyor. Bu liste sayesinde sağlık hizmeti alacak turist gideceği kurumun akredite olup olmadığını görebiliyor. Bu sisteme herkesin destek olup, sistemin gelişmesi için çalışması gerekiyor. Yabancı turistin akredite kurumlarda hizmet almasını sağlayabilirsek, memnuniyeti artacaktır. Bu da gelirlere yansıyacaktır.” diye konuştu.

‘TGA’NIN SAĞLIK TURİZMİNE VERDİĞİ DESTEK ARTMALI’

Diğer bir önemli konunun da marka hastaneler içinde oda kiralanarak yapılan saç ekim işlemleri olduğunu kaydeden Dr. Servet Terziler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Marka hastanelerden kiralama yapan bazı kötü niyetli kişiler, kiralama yaparken hastaneye saç ekimi işlemini yapmaya yetkin kişilerin evraklarını veriyor. Sonrasında ise işin uzmanı olmayan, bu işlemi yapmaya yetkinliği olmayan kişilerle hizmet veriyor. Bu hem o hastanenin markasına hem de Türkiye’nin algısına zarar veriyor. Bu yüzden hastanelerimizin de daha dikkatli olması gerekiyor. Saç ekiminde sadece hemşireler ve anestezi doktorları çalışabilir. Ancak onların da iyi eğitimli olması şart. Her ne kadar kurumlar tarafından eğitilseler de, okullarında bu eğitimi alırlarsa, çok daha yüksek başarıya ulaşılabilir. İşte bu yüzden ‘müfredata saç ekimi konusu eklenmeli’ diyoruz. Böylece milyarlarca dolarlık bir ekonomi yaratan sektörün kalifiye çalışan problemi de çözülmüş olur. Diğer bir konu ise tanıtım. Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda kurulan TGA, çok başarılı işlere, tanıtımlara imza atıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yaptığı çalışmalarla ülkenin turizm gelirini artırırken, kişi başına düşen turizm gelirini de daha üst seviyelere çekmeye çalışıyor. İşte bu noktada sağlık turizmi devreye giriyor. Eğer sektörümüz TGA tarafından daha çok desteklenirse harcama kapasitesi yüksek olan turisti de daha fazla ülkemize çekebiliriz.” 

DOKTORLAR EĞİTİM İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYOR

Türkiye’nin sağlık turizminde bir marka olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Dr. Servet Terziler, “Öyle bir noktaya geldik ki Körfez ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve bazı Avrupa ülkelerinden doktorlar eğitim almak için Türkiye’ye geliyor. Bu durumu korumak için kalitemizi artırmalı ve algımızı yükseltmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

SAÇ EKİMİ NASIL YAPILMALI, MALİYETİ NE KADAR?

Türkiye’de şu anda saç ekimi işleminin 700  Euro’dan başladığını dile getiren Servet Terziler, bir saç ekiminin nasıl yapılması gerektiğini, şu sözlerle açıkladı: 

“1-Akredite ve izinli olan bir kurumda 3 bin 500 köklük saç ekimi bin 500 ile iki bin Eurolar’dan başlıyor.

2-Bir saç ekimi bir doktor, en az 2 hemşire, 1 anestezi teknisyeni ile yapılmalı.

3-3 bin 500 köklük bir saç ekimi işlemi en az 6-8 saat arasında yapılmalı.

4-Eğer ekilecek kök sayısı daha fazla ise işlem 10-12 saate kadar çıkmalı.

5-Saçların toplandığı donör saha ve ekim yapılan alan 7-10 gün içinde yüzde 80 kimsenin anlamayacağı hale gelmeli. Sanki saçı kısa kesilmiş karizmatik bir beyefendi görünümüne gelmeli.

3 ay sonra ise donör saha incelediğinde kuaförü bile kök alındığını anlamamalı.

5-6 ay sonra ise ekilen köklerin yüzde 50-60’ı çıkmış olmalı.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER