1972 yılında ÖZETİ| yapımına başlanan Diyarbakır Cezaevi, 4 Temmuz 1980'de açıldı.
Cezaevi 12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetime devredilerek "Sıkıyönetim Askeri Cezaevi" olarak kullanıldı.
Cezaevinin adı 12 Eylül askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerle anıldı. Cezaevi hakkında birçok belgesel çekildi ve kitap yazıldı.
Adalet Bakanlığına 9 Mayıs 1988'de devredilen cezaevi, bir süre öncesine kadar ceza infaz kurumu olarak kullanılmaya devam etti.
ERDOÄžAN'IN TALÄ°MATIYLA MÃœZEYE OLUYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Temmuz 2021'de kenti ziyaretinde "Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz." açıklamasının ardından başlatılan çalışmalarda dün somut adım atıldı.
BUGÃœN TABELASI Ä°NDÄ°RÄ°LDÄ°
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplu açılış ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği kentte, "Adalet Bakanlığımız, cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir." açıklamasını yaptığı saatlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, müze yapılmak üzere mülkiyeti Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi'nin kapısını kilitleyip, anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teslim etti.
Diyarbakır Cezaevi'nin tabelası da bugün indirildi.
ORHAN MİROĞLU 41 SENE ÖNCE KALDIĞI HÜCREYE GİRDİ
AK Parti eski Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan MiroÄŸlu, 41 yıl önce Diyarbakır Cezaevi'nde kaldığı hücreye girdi. Tutuklu kaldığı sürede iÅŸkenceler gören MiroÄŸlu, 41 yıl sonra ilk kez Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret etti.Â
MiroÄŸlu, paylaşımında "41 yıl önce, 1981 yılı Mart ayında tutuklanarak girdiÄŸim Diyarbakır Cezaevine 41 yıl sonra eski bir mahkum, ÅŸahitliÄŸini yazıya dökmüş bir ÅŸahid olarak girdim. Hücremi gördüm. Cezaevi, kültür ve hafıza müzesi olacak, burada can veren insanlar, zalimler ve mazlumlar unutulmayacak!" dedi.Â
Editor : Åžerif SENCER