Milyonlarca ÖZETİ| çalışanın 2025'te alacağı ücret için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi. Toplantıda ekonomik veri ve raporlar görüşüldü.
Toplantı sonrası ilk açıklama Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'dan geldi. Ağar, sürecin 3. toplantıda neticeleneceğini umduğunu belirterek, bugün de asgari ücrete ilişkin bir rakam telaffuz edilmediğini söyledi.
TÜRK-İŞ TOPU İŞVEREN VE HÜKÜMETE ATTI
Asgari ücrette 'geçinilebilecek' bir rakam talep ettiklerini belirten Ağar, rakamın da hükümet ve işveren temsilcileri tarafından açıklanması gerektiğini bildirdi.
''3. TOPLANTIDA BİTECEKTİR''
Ağar, "Bir rakam konuşulmasını istedik ama rakam açıklanmadı. 3. toplantıdan önce bir rakamın gelmesini talep ediyorum. Görüşleri aldılar, sürecin uzayacağını düşünmüyorum, 3. toplantıda bitecektir. Geçinilecek bir ücret talep ediyoruz" dedi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene bir işçi için toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
ASGARİ ÜCRETTE MUHTEMEL ZAM ORANLARI
Asgari ücret zam tahminlerine ilişkin farklı senaryolar konuşulurken, yeni asgari ücret için pazarlığın başlayacağı oran da belirginleşiyor.
Kamuoyunun beklentisi üzerine pazarlığın minimum yüzde 25-35 artış talebi ile başlaması bekleniyor. Asgari ücrete ilişkin muhtemel senaryolara göre ise ücretler şu şekilde şekillenecek:
“Yüzde 20 zam yapılması halinde asgari ücret 20 bin 402 lira olacak.
Yüzde 25 zam yapılması halinde asgari ücret 21 bin 252 lira olacak.
Yüzde 30 zam yapılması halinde asgari ücret 22 bin 102 lira olacak.
Yüzde 35 zam yapılması halinde asgari ücret 22 bin 502 lira olacak.
Yüzde 40 zam yapılması halinde asgari ücret 23 bin 802 lira olacak.”
Editor : Şerif SENCER