Sosyal ÖZETİ| medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda “100 bin Suriyeli göçmenin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın devlet memuru yapılacağı” öne sürüldü. Twitter ve Facebook gibi mecraların yanısıra internet üzerinden yayın yapan haber platformlarınca da yayımlanan iddialar “100 Bin Suriyeli Memur Olacak!” başlığıyla verildi.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
İddiaların kaynağı olarak Milli Eğitim Bakanlığı gösterildi. Ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği öne sürüldü.
Paylaşıma gelen yorumlarda ise Türkiye ‘Cumhuriyeti vatandaşlarının KPSS ile memur olabildiği, Suriyeli mültecilerin ise hiçbir şart aranmadan devlet memuru olarak atandığı’ iddiaları yer aldı.
BULGULAR
Memuriyet için ilk koşul, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun 48’inci maddesine göre yabancılar memur olamaz.
Resmi Gazete’de iddianın ortaya atıldığı tarihte böyle bir karar yayınlanmadı.
İddia ilk olarak 2015 yılında servis edildi. O günden bu yana sosyal medyada bu konuda dezenformasyon sürüyor. Mülteciler Derneği’nin internet sayfasında yer alan açıklamada “Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” bölümünde de “İddia 13: Suriyeliler Memur Olarak İşe Alınıyor” başlığıyla söz konusu iddianın uydurma olduğu belirtiliyor.
Derneğin verilerine göre; 21 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 3 milyon 651 bin 428 kişi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 5 Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada “2011 yılından itibaren geçici koruma statüsüne başvuran 87 bin 296’sı çocuk, 113 bin 654’ü reşit olmak üzere 200 bin 950 Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Bunun 47 bini Türkmen” dedi.Suriyeli mültecilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadan kadrolu öğretmen olarak atanması mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeliler ise kadrolu öğretmen olma hakkına sahip ancak KPSS’ye girmeleri ve sınavda başarılı olmaları şart.
Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan bazı Suriyeliler, çoğunlukla kamplarda yaşayan çocukların eğitimi için “Geçici Eğitici” olarak görevlendiriliyor. Ücretleri ise Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu tarafından karşılanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sadece eğitim sürecini koordine ediyor.
BULGU SETİ
657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre yabancı uyruklular devlet memuru olamaz.
Resmi Gazete'de söz konusu iddiayla ilgili yayınlanan bir karar yok.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeliler de KPSS şartına tabi.
İddia sosyal medyada ilk olarak 2015'te yer aldı. Dezenformasyon sürüyor.
Mülteci Derneği'nin iddiayla ilgili doğrulama açıklaması bulunuyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
100 bin Suriyeli'nin KPSS'ye girmeksizin kadrolu öğretmen olarak atanacağı iddiası doğru değil.
Editor : Şerif SENCER