USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Zeytinde üretici değil aracının yüzü gülecek

Hasat sezonu biten zeytinde kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşanırken maliyet artışlarına karşın yeterli destek alamayan üretici zor durumda.

Zeytinde üretici değil aracının yüzü gülecek
12-12-2022 08:21
Google News

CHP ÖZETİ| Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yeni sezonu değerlendirdi.

Zeytinde bu yıl var yılı olmasına rağmen kuraklık sorunu yaşandığını belirten Başevirgen, iktidara göre zeytinde iyi fiyat açıklandığını ancak gerçeklerin farklı olduğunu belirtti. Başevirgen şunları söyledi:

“Üretim maliyetlerinde 3 kat, market fiyatlarında yine 3 katın üzerinde artışlar söz konusuyken geçen sene kilosu 7 liraya satılan yağlık zeytinin bu sene aracılar tarafından 12.5 liraya alınması üreticiyi enayi yerine koymak değil de nedir? Dane zeytin prim desteği 3 yıldır, zeytinyağı desteği ise 7 yıldır değiştirilmedi. Avrupa’da zeytinyağının litresine 1.3 Avro, yaklaşık 25 TL destek verilirken bizde ise zeytinyağına 80 kuruş ve dane zeytine 15 kuruş destekleme primi ödemesi yapılıyor. Avrupa’da bu yıl rekolte yetersiz ihracat artacak ama yüzü gülen üretici değil aracılar olacak. Kuraklık ve ihracat nedeniyle Türkiye’de ise litre fiyatının 250 TL’ye çıkma ihtimali var.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 11'den iPhone 16'ya geçerseniz ne olur?
iPhone 11'den iPhone 16'ya geçerseniz ne olur?

Teknoloji dünyası hızla gelişirken, her yeni modelle birlikte akıllı telefonlar kullanıcıların hayatlarına daha fazla yenilik katıyor. Bu kapsamda, iPhone 11’den iPhone 16’ya geçiş yapan kullanıcılar için, yeni modelin sunduğu avantajlar ve farklılıklar oldukça merak uyandır

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu