Amazon’un ÖZETİ| bu yıl yayınladığı büyük ses getiren Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri 14 Ekim Cuma günü sezon finali yapmıştı. Amazon’un büyük bir bütçeyle hazırlayıp beklentiyi yükselttiği dizi yayınlandığı günden itibaren hakkında yapıcı ve yıkıcı pek çok şey yazıldı, çizildi, söylendi. Dizi hakkındaki en yapıcı eleştirilerden biri de görsel kalitesi ve introsu hakkında olandı.
Intro CGI teknolojisiyle ve kumların müziğin ritmine göre hareket ettirilmesiyle hazırlandı. İntroda, daha önce film serisinde de eserleri bulunan Howard Shore bestesi yer alıyor. 7 aylık bir süreçte Plains of Yonder adlı ekibin ortaya çıkardığı ve Orta Dünya evreninin yaradılış hikayesini anlatan Ainur’un müziği anlamına gelen “Ainulindale”den esinlenilen bu görsel şölende; seriye dair bazı detaylar mevcut. Hadi gelin hep birlikte bu detaylara göz atalım.
Intro “Ainur’un müziği bir görselleştirilebilseydi nasıl olurdu?” fikriyle ortaya çıktı
Yüzüklerin Efendisi film serisi yapılan dek görmediğimiz ve yalnızca anlatılan hikayeye dair çizimlerden aşina olduğumuz bu evrendeki müziği temsil eden intro için Ainulindale’den olduğu kadar Chladni plakası adındaki bir cihazdan da yardım alındı. Chladni plakası, ses dalgarının titreşim noktalarını temsili olarak görselleştirmede kullanılan bir cihaz. İntrodaki kum tanelerinden oluşan görüntüler hem manuel olarak hem ses titreşimleriyle ortaya çıkanlarla hazırlandı.
“Önce Eru vardı” ve her şey bir şarkıyla başladı…
Intronun girişinde ortada büyük bir halka ve etrafına yerleştirilmiş daha küçük oranlı 8 halka bulunuyor. Bu halkalardan ortadaki yaratıcı Eru’yu ve etrafındaki halkalar da Ainur adı verilen kutsal ruhları sembolize ediyor. Evrendeki her şey onların şarkılarıyla yaratılıyor.
Hepimiz bu iki ağacı görünce Gondor’un Ak Ağacı olduğunu düşündük
Orta Dünya’da evren oluşturulurken Telperion ve Laurelin adında iki kutsal ağaç yaratıldı. Zaman içinde Numenor’a armağan edilen bu ağaçlardan birinin fidesi Gondor’un Ak Ağacının atasıydı. Numenor ve sonrasını temsil ediyordu.
El becerileriyle ünlü Noldor elflerinin eseri Silmarilleri görüyoruz
Finwe’nin oğlu Feanor Telperion ve Laurelin adlı iki kutsal ağacın ışığını ve özlerini harmanlayarak üç güçlü mücevher yarattı. Bunlara Silmaril adı veriliyordu. Daha sonra mücevher savaşlarına yol açıp elfler arasında fikir ayrılıklarana varacak kadar kıymetliydiler. Dizideyse bir flashback sahnesiyle anlatılmadığı sürece bunu görmeyeceğiz. Çünkü çoktan sezon finalinde “3 tanesi elflere” verilen güç yüzüklerinin yapımında kullanıldılar.
Kumlar Feanor ve onun soyundan gelenlerin hanesini temsil eden Feanor’un yıldızına dönüşüyor
Dizide de Galadriel’in zırhı, Moira’nın girişindeki kapılar olmak üzere farklı mekanlarda ve noktalarda bu yıldızı görüyoruz.
Altın rengi kumların arasına kömür rengi kumlar sızıyor
Bir müzik senfonisiyle başlayan evrende uyumlu müziğin akışını bozan, şarkıyı kendine göre değiştirmek isteyen asi Melkor’u temsil eden bu kömür rengi kumlar her şeyin başlangıcındaki fikri temsil ediyor. Melkor işleri kendine göre değiştirmek istediğinde de her şeyin ahengini bozar, aydınlıktan hiç hoşlanmaz ve zihinleri bulandırmak için kendi düşüncelerini kulaklara fısıldardı.
Bu halka aslında yalnızca karanlığa hizmet eden bir uşak olan Sauron’u temsil ediyor
Melkor’un uşağı olan Sauron’un “her şeye hükmedecek tek yüzüğü” ya da Sauron’un “her şeyi gören gözü”nü ya da her ikisini aynı anda temsil ediyor olabilir.
Sizi en çok etkileyen detay hangisiydi? Fark ettiğiniz başka detaylar varsa yorumlarda belirtmeyi ihmal etmeyin.
Editor : Şerif SENCER