KAAN ÖZETİ| savaş uçağı için geliştirilen düşük görünürlüklü (RAM) boyada, %97’lik başarı seviyesine ulaşıldı. RAM boya, uçağın radarda görünürlüğünü düşürecek.
Milli Muharip Uçak (MMU) Programı kapsamında geliştirilen KAAN Savaşı Uçağı, ilk uçuş testine hazırlanıyor. KAAN Savaş Uçağı için TUSAŞ tesislerinde geliştirilen düşük görünürlüklü boyada %97’lik başarı seviyesine ulaşıldı.
KAAN dışa bağımlılığa son veriyor... 'Havadaki kılıcımız olacak!'
YENÄ° NESÄ°L BOYA TEKNOLOJÄ°SÄ° Ä°LE FARKEDÄ°LMESÄ° ZORLAÅžACAK
Edinilen bilgiye göre; çalışmalar hem bu oranı artırmaya hem de bu boyanın diğer TUSAŞ ürünlerinde kullanılmasına yönelik devam ediyor. TUSAŞ, boya teknolojisinin gerçekleştirdiği soğurmayı yüzeyde kullanılacak diğer malzeme türlerinde sağlamak için de faaliyetlerine başladı.
Düşük görünürlüklü boya, elektromanyetik geçirgenliği düşürmek amacıyla radarlara karşı sönümleyici bir malzeme teknolojisine sahip. Yeni nesil hava araçlarında kullanılan ve platformların radara yakalanmamalarını ya da çok küçük boyutta görünmelerini sağlayan bir teknoloji. Bu boya teknolojisi, dünyanın önde gelen hava araçlarında kullanılıyor.
MUHAREBE ORTAMINDA BÃœYÃœK ÃœSTÃœNLÃœK SAÄžLIYOR
Taktiksel savaş stratejileri nedeniyle yeni nesil hava platformlarının son yıllarda, radar sistemleri tarafından görünmez olması ya da çok küçük boyutlarda görünmesi için hummalı çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Yer sistemlerinde bulunan antenlerin gönderdiği sinyallerin uçağa çarpıp, tekrardan antene iletilmemesi için teknolojiler geliştiriliyor.
Bu teknolojiler sayesinde antene geri dönmeyen sinyaller, hava aracının konumunu ve geometrisini belirleyemiyor. Hava aracının sahibi olan ülke, bu malzeme teknolojileri ile muharebe ortamında büyük bir üstünlük kazanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, oyun değiştiren teknolojilerle dünyada söz sahibi!
Milli savaş uçağı KAAN'ın fiyatı ne kadar olacak? İlk kez rakam verildi
Yunanistan'ı korku sardı! KAAN komşunun dengesini altüst etti
HEDEF OLARAK GÖRÜLMESİNİ ENGELLEYECEK
Hava araçları tarafından gönderilen sinyaller de bir hedef unsuru görmek amacıyla kullanılıyor. Düşük görünürlük özelliğine sahip platform, sinyalleri yüzeyi aracılığıyla soğuruyor.
Sinyaller, az enerjiyle kaynağına dönüyor ya da bu sayede hiç dönemiyor. Bu soğurma, hava aracının hedef olarak görülmemesini veya tehdit olarak algılandığında vurulamamasını sağlıyor.
Geliştirilen boya teknolojisiyle TUSAŞ, hem hava hem de yerden gelen sinyalleri önce KAAN’ın ardından diğer özgün platformların yüzeylerinde sönümleyebilecek teknolojiye sahip oldu.
Editor : Åžerif SENCER