Her ÖZETİ| ayın 3’ünde açıklanan enflasyon verileri, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinden önce, son defa açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 43,68 oldu, aylık bazda ise 2,39 oldu. Bu oranla birlikte enflasyon son 15 ayın en düşük seviyesine gerilese de pazardaki yurttaşın fikri böyle değil.
“50 SENELİK PAZARCILAR İŞİ BIRAKIYOR”
Cumhuriyet TV’ye konuşan yurttaşın ortak fikri: hayat pahalılığı. Bir yurttaş, “TÜİK’in verileri ile pazar uymuyor. Bir aldığımızı bir daha alamıyoruz, her gün zam geliyor. Yalnızca yumurta ve peynir aldım, 110 lira para ödedim. Yemeklikleri akşamüstü fiyatlar düşünce alacağım” diyerek yemeklik ürünlerini akşam fiyatlar düşünce almayı planlarken, bir başkası “2 kilo alacağımız yerde 1 kilo alıyoruz. Yemeklik bir şey paramız olmadığı için alamadık” diyerek pazardan eli boş ayrıldığını ifade ediyor.
Öyle ki semt pazarlarında eski kalabalık da artık mevcut değil. Alım gücü düşen yurttaşın pazardan ayağını çektiği gibi esnaf da mesleği bırakmayı düşünüyor. Bir esnaf yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı:
“Biz yaz mevsimi açıldığında, mahsüllerin normalde düşeceğini zannediyorduk ama daha da yükseldi. Şu anda kırmızı biber 35 lira. 50 senelik pazarcı olan insanlar pazarı bırakıyor. Çünkü artık alınan mal satılamıyor.”
“ÇOCUKLARA ‘SAKIN BÜYÜMEYİN’ DİYORUM”
Bir başka esnaf, “Karpuzun kilosu 30 lira. Millette alım gücü olmadığı için çeyrek satıyoruz. Bazen çeyreği de ikiye bölüyoruz. Bir çeyreği 90 liraya geldiğinden o bile alınmıyor” diyerek mevsimi gelmesine rağmen satamadığı karpuzu çeyreğe bölmesine rağmen alıcı bulamadığını ifade etti. Ekonomik krizden dolayı çıkmaza giren esnaf, “500’lük banknotlar gelecek hiç umudumuz yok, gençler yurt dışına gidiyor, kız kardeşimin iki çocuğu var onlara ‘sakın büyümeyin’ dedim’, çocuklara üzülüyorum” diyerek duygularını ifade etti.
Editor : Şerif SENCER