USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yumurta Kabuklarındaki Koyu Lekelerin ve Şişliklerin Nedeni

Bazı yumurtaların kabuklarında tuhaf lekelere, kabarıklıklara, kısaca doku bozulmalarına rastlayabilirsiniz. Peki tüm bunların sebebi nedir? Bu yumurtaları tüketmek güvenli mi?

Yumurta Kabuklarındaki Koyu Lekelerin ve Şişliklerin Nedeni
24-11-2024 08:38
Google News

Bir ÖZETİ| yumurta ister beyaz ister kahverengi olsun, kabuklarında garip değişimler görülebilir. Ancak bu, bazı yumurtalarda varken bazılarında yoktur.

Gelin, kabuklardaki bu değişimlerin nedenlerine bakalım.

Çoğu yumurtanın kabuğu, lekesiz ve pürüzsüz olsa da bazıları kabarıklıklarla, renk bozulmalarıyla ve lekelerle doludur.

yumurta

Bu noktada yumurtanın kahverengi veya beyaz oluşu herhangi bir fark yaratmaz. Çünkü bir yumurtanın rengini belirleyen şey, temel olarak tavuğun genetiğidir. Yani beyaz renkli tavuklar, beyaz yumurtlarken kahverengi olanlar da kahverengi yumurtalar bırakır. 

Söz konusu kahverengi yumurtalar olduğunda ise dış kabuklarındaki koyu renkli lekeler dikkati çeker. “Benekli” olarak isimlendirilen bu yumurtalardaki lekeler, yumurtanın bir tavuğun yumurta kanalından çıkarken yavaşça çıkması veya dönmesi sonucu oluşur.

Ayrıca tavuklarda; yumurtanın sarısını, kabuğunu ve zarını ekleyen tüp benzeri bir organ vardır. Yine bazı tavukların, benekli yumurta bırakma olasılığı diğerlerine göre çok daha yüksektir fakat bu konuda endişelenecek bir şey yoktur. Bu yumurtaların tüketimi güvenlidir.

Öte yandan lekelerin yanı sıra yumurta kabuklarında çeşitli kabarıklıklar ve şişlikler de görülebilir.

yumurta

Bunlar genellikle yumurta kanalındaki döküntülerin, kabuk oluşumu sırasında orta çıkmasıyla meydana gelir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde döküntünün en aza indirgenmesi için kalsiyum üretilir. Hatta kalsiyum seviyesi, bazen hiçbir sebep yokken de artabilir.

Bu noktada da endişe edilecek bir şey yoktur. Çünkü yumurtanın kabuğundaki kabarıklıklar veya çıkıntılar yumurtanın kendisini etkilemez. Bir yumurtada endişe etmeniz gereken şey, yumurtanın içindeki siyah noktalardır.

Böyle bir şeyle karşılaştığınızda yumurtanın içinde bir bakterinin veya mantarın kök saldığını anlayabilirsiniz. İşte bu yumurtayı tüketmek, sağlıklı değildir. 

yumurta

Son olarak, yumurta güvenliğindeki en önemli değişken, lekelerin veya kabarıklıkların varlığı ya da yokluğu değildir. Önemli olan yumurtaların doğru saklama koşullarında saklanması, son tüketim tarihi geçmeden tüketilmesi ve doğru pişirilmesidir.

Aslında yumurtalar, sarısı katılaşana kadar pişirilmelidir. Çünkü sarısı yeterince pişmeyen yumurtalarda Salmonella isimli bir bakteriye yakalanma riskini artırabilirsiniz. Yine çiğ yumurtaya temastan sonra, ellerinizi mutlaka yıkamanızı tavsiye ederiz. 

Kaynaklar: Tasting Table, Mental Floss

İlginizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Evrendeki En Yüksek Sıcaklık Kaç Derecedir?
Evrendeki En Yüksek Sıcaklık Kaç Derecedir?

Havalar biraz ısınmaya başladığında, gezegendeki en normal sıcaklık değerlerine bile çoğu zaman dayanamaz hâle geliyoruz. Dünya üzerindeki sıcaklıklar, evrene göre oldukça düşük olmasına rağmen bize bu kadar yüksek geliyorsa, en yüksek sıcaklık değeri acaba ne kadar?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu