USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yumaklı'dan CHP'li belediyelere başıboş sokak köpeği tepkisi: Yapmıyorum deme şansları yok

Ekonomi - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başıboş sokak köpeklerin belediyeler tarafında toplanması hakkındaki TBMM'de geçen kanunu hatırlatıp karara uymama sinyali veren CHP'li belediyeler için "Karara uymama şansları yok'! dedi.

Yumaklı'dan CHP'li belediyelere başıboş sokak köpeği tepkisi: Yapmıyorum deme şansları yok
23-08-2024 18:22
Google News

Tarım ÖZETİ| ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ÜLKE TV'ye konuk oldu. ÜLKE TV Ankara Temsilcisi Mustafa Pala'nın sorularını yanıtlayan Bakan Yumaklı orman yangınlarından başıboş sokak köpeklerin toplatılmasına kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan önemli açıklamalar...

Orman yangınları özellikle siz sahadaydınız yoğun bir çalışma yürüttünüz risk halen devam ediyor mu?

Önümüzdeki 4 gün bizim için son derece kritik o gün için söylemiştim. Ve çok yüksek sıcaklıklar söz konusu yani bu da tam bir yangının çıkması için yeterli. Neye ihtiyacı var küçük bir kıvılcımın çıkması yeterli. Bunu söylediğim gün maalesef bir yangınla karşılaştık. Bu haftada kritik ama 15 Eylül'e kadar biz alarm durumundayız.

NE İSTİYORUZ?

Vatandaşlarımızın eğer mümkünse kapalı alanların dışında bir kibrit bile çakmasın.

En son Bolu Gerede ve Kızılcahamam sınırındaki yangının çıkış sebebi bir demircinin spiralle demiri keserken çıkan kıvılcımdan kaynaklanmış. Rüzgarın etkisi ile ormana sirayet etmiş. Bu da bizi çok uğraştırdı çünkü yaşam alanları ile ormanlık alanlar iç içe geçmiş.

Bu orman yangınına zemin hazırlayan durumları göz önüne alarak hassasiyet göstermesi gerekiyor. 

Biz yangınların çıkmamasını sağlayan bir bakanlığız. Özellikle son dönemde yangınlara müdahale süreside 11 dakikaya düştü. Geçmiş dönemlerde bu süre 45 dakika idi. Her geçen gün daha da iyileşiyor.

Son 5 günde 300'ün üzerinde yangın çıktı. Yangına müdahale zamanımızı 11 dakikaya düşürdük.

Biz 2 yıldız başka bir husus daha uyguluyoruz. Orman yangınlarındaki başarı yangının çıkmasıdır. Dikkat edersek yangın çıkmıyor. Haziran ayında ormanım benim kampanyasını yaptık. Bütün yapılan çalışmaların bir kez daha üzerinden geçip hatırlattık.

Bu süreç içerisinde bizlere destek olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

YANGINA MÜDAHALE ARAÇLARI

14 iha, 105 helikopter, 776 kule, 26 uçak, 5 binin üzerinde arazöz...

130 binin üzerinde de gönüllülerimiz var. Eğitimden geçerler gerekli ekipmana sahiptirler.

Yani filomuz oldukça yeterli. Çünkü her yangında gündeme geliyor.

Muhalefet havacılıkta bizim yangın söndürme uçaklarımız yeterli değil. Helikopterimiz yok. Uçuk almalıyız şeklinde söylemlerde bulunuyorlar.

İşte bunu söyleyenlerin merak ediyorum acaba nasıl bir çalışması var?

Yeterli ne demek? Ne olunca yeterli oluyor.

Yani sadece bütün bunları konuşmak basit. Biraz önce dedim ki önümüzdeki 4 gün çok kritik 15 Eylül'e kadarda alarm durumundayız.

Biz konumlandırmalarımızı neye göre yapıyoruz? Biz risk analizlerine göre konumlandırmamızı yapıyoruz. 58 noktada hava araçlarımız konumlandırılmıştı. 

Yoksa bir gün içinde çok ciddi 8 tane yangını aynı anda olacak ve siz bir problem oluşmadan söndüreceksiniz. 

ORMANLAR YANIYOR BU YANAN YERLERE KARŞI BİR ŞEYLER YAPILIYOR MU?

Aslına bakarsanız şuandaki konuşmalarımız hep iddialara karşı cevaplar olarak gidiyor. Biz o iddialara he zaman cevap veriyoruz yine verelim.

Ormanlar anayasa ile teminat altına alınmıştır. Biz hep şunu söylüyoruz varsa örnekleri getirsinler. Yeter ki şu yılda yandı siz burayı imara açtınız. Böyle bir örneği yoktur. Bir sonraki yılın sonuna kadar tohumla ve fidanla buluşturulur.

Türkiye'de yanan orman alanları imara açılamaz. Çünkü anayasa teminattır burada.