YouTube, ÖZETİ| 2020 ABD başkanlık seçimlerinin çalıntı olduğunu iddia eden videoları artık kaldırmayacak ve 2020 oylamasını takip eden tartışmalı haftalarda uygulamaya konulan bir politikayı tersine çevirecek.
YOUTUBE ARTIK İŞLERİN DEĞİŞTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Google'ın sahibi olduğu video platformu bir blog yazısında, Aralık 2020'de bu politikayı oluşturduğundan bu yana geçmiş ABD başkanlık seçimlerinin dürüstlüğünü sorgulayan "on binlerce" videoyu kaldırdığını söyledi.
Ancak iki buçuk yıl sonra şirket, "2020 ve diğer geçmiş ABD Başkanlık seçimlerinde yaygın sahtekarlık, hata veya aksaklıkların meydana geldiğine dair yanlış iddiaları ilerleten içeriği kaldırmayı durduracağını çünkü işlerin değiştiğini" söyledi. Kararın "dikkatlice düşünüldüğü" belirtildi.
YouTube, "Mevcut ortamda, bu içeriği kaldırmanın bazı yanlış bilgileri engellerken, şiddet veya diğer gerçek dünya zararları riskini anlamlı bir şekilde azaltmadan siyasi konuşmayı kısıtlamak gibi istenmeyen bir etkiye de sahip olabileceğini görüyoruz" dedi.
BELÄ°RLÄ° VÄ°DEOLARI YASAKLAMAYA DEVAM EDECEK
Platform, seçmenleri ne zaman, nerede ve nasıl oy kullanacakları konusunda yanlış yönlendiren videoları, oy kullanma cesaretini kıran iddiaları ve "başkalarını demokratik süreçlere müdahale etmeye teşvik eden içerikleri" yasaklamaya devam edecek.
Ayrıca, 2021 Almanya federal seçimleri ve 2014, 2018 ve 2022 Brezilya başkanlık seçimleri de dahil olmak üzere diğer ülkelerde seçim hileleri veya hataları ile ilgili bazı yanlış iddiaları da yasaklamaktadır.
YouTube'un ABD seçimleriyle ilgili yanlış iddialara yönelik yasağını geri çekmesi, 2024 kampanyasının halihazırda devam ettiği ve eski başkan ve mevcut Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın 2020'de Joe Biden'a karşı yaygın sahtekarlık nedeniyle kaybettiğini kanıt olmadan iddia etmeye devam ettiği bir döneme denk geldi.
YANLIŞ SEÇİM İDDİALARI ETİKETLENECEK AMA KALDIRILMAYACAK
YouTube'un politikası, yanlış seçim iddialarını etiketleyeceklerini ancak kaldırmayacaklarını söyleyen Facebook ve Twitter'dan daha ileri gitti.
Washington Post'un platformdaki asılsız seçim sahtekarlığı iddialarına ilişkin 2022 tarihli analizine göre Facebook etiketleme kullanımını geri çekmişti.
Editor : Åžerif SENCER