USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yolculuk Neden Susatıyor?

Hem uçak hem de otomobil yolculuklarımızda çok su içmemize rağmen çok fazla susadığımızı

Yolculuk Neden Susatıyor?
05-09-2024 15:42
Google News

Özellikle ÖZETİ| uçak yolculuklarında sık yaşanılan bu durum, neden hiç su içmemişiz gibi susadığımıza da bir kapı aralıyor.

Siz de yolculuk sırasında çok susayanlardansanız, okumaya devam edin!

Yolculukta enerji harcamak, bu durumun başlıca sebeplerinden birisi.

susamak

Otobüs, araba ya da uçak yolculuğu fark etmeksizin bizi hep susatır. Bu durumun oluşmasında harcanılan efor ve yorgunluk büyük bir etkiye sahip. Tabii bu koşulların yanına bir de sıcaklık farklarının oluşması, sıcak bir havada seyahat etmek gibi koşullar da eklenince, susamak kaçınılmaz oluyor.

Uçaklarda ise susama daha çok görülüyor. Çünkü uçaklar, genellikle 35.000 ila 40.000 feet arasında uçar, bu irtifada hava basıncı, sıcaklık ve oksijen oranı normal yaşam koşullarından oldukça farklıdır. Bu yüksek irtifalarda yaşanmak üzere tasarlanmış suni bir ortam, yani "hava akvaryumu", uçak kabinlerinde sağlanıyor.

Ancak bu yapay ortamın en önemli özelliği, havanın kuru olmasıdır. Araştırmalar, uçak kabinlerindeki havanın nem oranının %10 ile arasında değiştiğini gösteriyor; bu, insanların deniz seviyesindeki alışık olduğu nem seviyesinden oldukça düşüktür. Deniz seviyesinde ise nem oranı %30 ile %60 arasında değişir.

Bu düşük nem seviyesi, vücudumuzun normalden daha hızlı su kaybetmesine neden olur.