Değerlendirme ÖZETİ| işlemleri sürerken sosyal medya ve diğer platformlarda YKS sınav sonuçlarının erken açıklanıp açıklanmayacağı tartışma konusu oldu. Sınav sonuçlarının ilan edilmesiyle adaylar AYT, TYT ve YDT'den elde ettikleri puanlarla üniversiteleri tercih edecek. YÖK ve ÖSYM tarafından alınan karar gereği üniversite sınavında baraj uygulaması kaldırıldı. Öğrenciler sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlarıyla herhangi bir baraja takılmadan iki ve dört yıllık üniversiteleri tercih edebilecekler. Sınav sonuçları ile elde edilen puanlar ve ortaöğretim başarı puanı da yerleştirme işlemlerinde belirleyici olacak. Sınavın üzerinden 2 haftadan fazla süre geçerken adayların en çok araştırdığı konu ise YKS sınav sonuç tarihi oldu. Peki YKS sonuçları ne zaman, erken mi açıklanacak? İşte ÖSYM'den konuyla ilgili yapılan o açıklama...
ÖSYM'den kritik YKS duyurusu: Öğrencilerin 6-25 Temmuz arası kontrol etmesi gerekiyor...
2022 YKS Sonuçları Erken mi Açıklanacak?
18-19 Haziran tarihlerinde düzenlenen üniversite sınavlarında değerlendirme işlemleri devam ediyor. Daha önce yapılan bazı merkezi sınavlarda, pandemi sebebiyle sonuçlar ÖSYM tarafından ilan edilen takvimden önce açıklanmıştı.
ÖSYM tarafından 81 il ve Lefkoşa'da organize edilen üniversite sınavına rekor bir başvuru gerçekleşti. Geçtiğimiz 2021 yılında sınava 2 milyon 607 bin aday müracaat ederken bu yıl başvuru sayısı 3 milyon 234 bine yükseldi.
Başvuru ve sınava giren öğrenci sayısının artması dikkate alınırsa sınav sonuçlarının önceden açıklanması ÖSYM'nin gündeminde bulunmuyor. Yayınlanan sınav sonuç takvimine göre ise sınav sonuçları 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Genellikle Ölçme ve Yerleştirme Merkezi sınav sonuçlarını, sistemde yaşanacak bir yoğunluğun önüne geçmek için sabah erken saatlerde ilan ediliyor. 20 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00'a kadar sonuçların açıklanması ön görülüyor.
Üniversite Sınavı Sonuçları Nereden Sorgulanır?
Her yıl olduğu gibi bu yılda YKS sonuçları ÖSYM tarafından resmi internet sitesi üzerinden açıklanacak. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte sonuçlara erişebilecek. Dileyen adaylar mobil uygulama üzerinden sonuçlarını sorgulayabilirler. Sonuç ekranında ise adayların sayısal, sözel ve eşit ağırlık türlerinden elde ettikleri puanlar görüntülenecek. Ayrıca adayların ortaöğretim (lise) başarı puanları da sınav sonuçlarına eklenecek. Lise mezunları üniversite puanlarını ve kendi sıralamalarını dikkate alarak tercih yapacak.
YKS Sınavının Geçerli Sayılması Nelere Bağlıdır?
Üniversite sınavında bir adayın sınavının geçerli sayılabilmesi için sınav kurallarına uyması gerekmektedir. Sınav kuralları YKS sınav giriş belgesinde belirtilmiştir. Buna göre sınava atandığı salon ve sıranın dışında girmesi, kopya çekme veya çekilmesine yardım etme gibi girişimlerde sınav geçersiz sayılmaktadır. İşte sınav geçerli sayılması için uyulması gereken kurallar;
Sınav Sonuçları Nasıl Kullanılacak?
Temel Yeterlilik Testinden sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil sınav puanları hesaplanan adaylar bu puan türleri ile öğrenci kabul eden 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirler. Ancak başarı sırası aranan programları en düşük başarı sırasına sahip adaylar tercih edebileceklerdir. İlgili sınav puanı hesaplanmayan öğrenciler o puan türlerinde alım yapan üniversiteleri tercih edemezler.
Üniversite Sınavı Puan Nasıl Hesaplanacak?
Üniversite sınavı AYT, TYT ve YDT olmak üzere üç farklı oturumda gerçekleştirildi. Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YKS değerlendirme işleminde doğru cevap sayısından yanlış yanıtlanan cevap sayısının dörtte biri çıkartılarak adayların testten almış olduğu ham puan hesaplanacak. Yani 2022 YKS sınavında 4 yanlış cevap 1 doğru yanıtı eleyecek. Sonuç ekranında adayların testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı, TYT puanı ve başarı sıralaması, AYT ve YDT sınavına girilmiş olması durumunda puanlar ve başarı sıralaması, OBP puanı ve yerleştirme puanlarıyla başarı sıralaması yer alacak.
OBP Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim başarı puanı lise bitirme notlarına göre hesaplanacaktır. En küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Ortaöğretimde 100 puan üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında diploma puanına sahip öğrencilerin puanları 50 olarak değerlendirmeye alınır.
YKS Tercihleri Nereden Nasıl Yapılacak?
Üniversite tercihleri, sonuçlarda olduğu gibi ÖSYM AİS üzerinden işlem yapılarak gerçekleştirilecek. Henüz YKS tercih takvimi adaylarla paylaşılmadı. Tercih işlemlerinin sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından bir hafta içerisinde alınmaya başlanması bekleniyor. Adaylar üniversitelerin kontenjanlarını, taban ve taban puanları ile birlikte sıralamaları dikkate alarak tercih işlemlerini yapacak. ÖSYM tarafından adaylara 24 tercih hakkı verilmektedir. Adaylar öncelikli olarak yerleşmek istedikleri üniversiteleri, tercih listesinde sıralayacak.