USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Yesevi'nin 'Fakrnâme'si minyatürde hayat buldu

Esenler Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevi tarafından insanlığa miras bırakılan ‘Fakrnâme’ adlı eseri, minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisine ev sahipliği yapacak.

Yesevi'nin 'Fakrnâme'si minyatürde hayat buldu
25-10-2024 17:18
Google News

Esenler ÖZETİ| Belediyesi, Türkler arasında İslamiyet’in ve tasavvufun yaygınlaşmasına öncülük eden Hoca Ahmet Yesevi’nin tasavvuftaki inceliklerini, tarikât adabını, usulünü, erkânını anlattığı ‘Fakrnâme’yi minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisine ev sahipliği yapacak.

6 KASIM'A KADAR ZİYARETE AÇIK

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle Jahongir Ashurov’in yürütücülüğünde gerçekleşen projede Aysun Mirzeoğlu, Efnan Yüce ve Meral Üztetik tarafından yapılan 20 eser yer alıyor. Açılışı, 30 Ekim’de Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde yapılacak ‘Minyatürlerle Fakrnâme’ sergisi, 6 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

BİR YILDIR ÇALIŞIYORUZ

Minyatür sanatçısı Jahongir Ashurov, proje fikrinin 2020 yılında ortaya çıktığını söyleyerek “Esenler Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevi’ye atfettiği kültür sanat sezonunda bize de böyle bir çalışma teklifini sundu. Fakrnâme ile ilgili konuları minyatür sanatıyla süslememiz istendi. Bir yılı aşkın süredir Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki nakkaşhanede arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Projenin eskizleri ve tasarımları tamamen bana ait” ifadelerini kullandı.

DERİN BİR FELSEFESİ VAR

Ashurov, böyle bir çalışmanın ilk kez yapıldığını ifade ederek “Fakrnâme ile ilgili böyle bir çalışmanın yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Bu nedenle bir ilk diyebiliriz. Ahmet Yesevi’nin çok derin bir felsefesi var. Eserlerimizle Yesevi ve öğretilerinin daha bilinir olmasına katkı sağlamak istedik. Bunu minyatür sanatıyla yapıyoruz. İslam sanatlarındaki minyatür, insanın tefekkür dünyasının bir tasviri” diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu