Türkiye ÖZETİ| ve dünyanıngündemine son yıllardapandemi süreci, iklimkrizi ile artan aşırı havaolayları, seller ve ormanyangınlarıdamgasınıvurdu. 6 Şubat2023 tarihindeKahramanmaraş’tayaşanan iki büyükyıkıcı depremise bu felaketler silsilesinetelafisi olmayan kayıplarekledi. Tüm afetler zincirininbize acı bir şekilde gösterdiğiüzere, insanın sağlığı veesenliği, doğanın sağlığı ileayrılmaz bir bütün.
Yeniden ayağa kalkma, binainşa etmenin ötesine geçerekdepremzede illerimizdeyaşamı yeni bir anlayışlakurmak anlamına gelmeli.Afetlerin çevresel etkilerinigöz ardı etmek, insanı vedoğayı gelecekteki riskleredaha açık hale getirmektedir.Türkiye’nin altyapısı,iklim değişikliği ve doğaltehlikelerden kaynaklananbirçok riskle (sel, fırtına,orman yangınları, kuraklık,vs) karşı karşıyadır. Yerleşimve üretim alanlarının mevcuthaliyle doğayla uyumlu birbiçimde inşa edilmemişoluşu bu riskleri daha daartırmaktadır.
DİRENÇLİ OLMALI
WWF-Türkiye (DoğalHayatı Koruma Vakfı),afetlere karşı daha dirençlive doğayla uyumlu birgelecek için Türkiye’ye “Yeşilİyileşme” çağrısı yaptı. Yeşilİyileşme ilkelerinin depremsonrasında ayağa kalkma veyeniden yapılanma sürecindehayata geçirilmesi sağlanmalıdiyen WWF-Türkiye, şuönerileri sıraladı:
Yeniden yapılanmasürecinin amacı, herbakımdan (can güvenliği,kentsel doku, doğal çevre, vb.)afet öncesi koşulların ötesinegeçmek olmalı.Yeniden yapılanmaprojeleri, bölgedeki çevreselsorunların tanımlanmasını,olumsuz çevresel etkilerinen aza indirilmesini veolumlu çevresel etkilerindesteklenmesini sağlayacakşekilde tasarlanmalı.İyileştirme faaliyetleriyerel koşullara uygun olmalı.Yeniden inşa süreciyleilgili kapsamlı stratejikçevresel değerlendirmeyapılmalıdır.Ekosistem hizmetlerininsürdürülebilirliği ve insanınesenliği için, milli parklar,yaban hayatı korumaalanları, sulak alanlar gibialanlarla içme suyu havzaları,akarsular, kıyılar, ormanlarve meralar, atık boşaltımıve yapılaşma dahil her türlüzararlı müdahaleden uzaktutulmalı.BORUSAN’DAN, SÜRDÜRÜLEBİLİRSATIN ALMA POLİTİKASI
İKLIM, insan ve inovasyonodak alanlarında kapsayıcıbir sürdürülebilirlik stratejisiizleyen Borusan, bu konudakibilinci artırmayı da hedefliyor.Sürdürülebilirlik kültürünün veanlayışının paydaşlar özelindede benimsenmesini değerlibulan kurum, bu doğrultuda“Sürdürülebilir Satın AlmaPolitikası” hayata geçirdi.
Borusan Holding İnsan,İletişim ve SürdürülebilirlikGrup Başkanı Nursel ÖlmezAteş ve Borusan Grup CFO’su,Finansman, Mali İşler veOrtak Hizmetler BaşkanıBarış Kökoğlu’na göre,sürdürülebilirlik kültürününiş ortakları ve paydaşlarıtarafından da benimsenmesinideğerli bulan Borusan, budoğrultuda SürdürülebilirSatın Alma Politikası’nı hayatageçirdi. Sürdürülebilirliğidaha sistematik kılmakve faydayı büyütmekamacıyla paydaşlarınaçağrıda bulunan kurum,sorumlu bir anlayışla tüm işortaklarını sürdürülebilirlikekosistemlerine dahil ediyor.
DEFACTO’DAN733 TON SUTASARRUFU
DeFacto, sürdürebilirlikraporunda, uyguladığısürdürülebilir yeniteknolojilerle 14 bin 209 adetJean de 733 ton su tasarrufuile su tüketiminde ortalamayüzde 75’lık azaltma sağladı.
Birleşmiş Milletler Küreselİlkeler Sözleşmesi’ni 2014’teimzalayarak perakendesektörüne örnek teşkil edenDeFacto, kendi tesislerindekaynak kullanımınıazaltıyor ve her yıl onlarcatasarruf projesini devreyealıyor. Sürdürülebilirkoleksiyonlarıyla müşterilerinede çevreye duyarlı tüketimimkânı sunmayı amaçlıyor.Kendi lokasyonlarında kişi başısu tüketim yoğunluğunu kişibaşı 17.42 metreküpten 10,84metreküpe düşüren şirket, 1kişinin su ayak izinde yüzde38’lik bir azalma sağladı.
ARTA TEKSTİL'DEN 500BİN AVROLUK SU YATIRIMI
Hazır giyim sektörünedokuma ve örme kumaşlarsunan ARTA Tekstil;yaklaşık 500 binAvroluk su tasarrufuyatırımıyla sektörüneöncülük ediyor.ARTA Tekstilkurucu ortağıArif Nalbant,“Şu anda tükettiğimiz suyunyüzde 9 civarını tekrarkullanıyoruz, 2023’te bunuyüzde 15’lere çıkarmakistiyoruz. İşletmemizde tümüretim istasyonlarımızda sukullanım verimliliklerini günlükolarak takip ediyor, problemolması durumunda da önlemalıyoruz” dedi.
İZOCAM, ÜRETİMİ YEDİNCİ DOĞAL KAYNAKTAN YAPIYOR
İZOCAM, üretiminde yüzde80’e kadar “yedinci doğalkaynak” olarak adlandırılangeri dönüştürülmüş malzemekullanıyor. Atıklar; hava, su,kömür, petrol, doğalgaz veminerallerden sonra yedincidoğal kaynak olarak kabulediliyor.İzocam Genel Direktörü MuratSavcı, “Çevre dostu malzemeleriçeren İzocam camyünüve taşyünü yalıtımmalzemeleri, dünyadaen çok bilinen ürünlerarasında. Üretimimizinyüzde 80’inde kum,bazalt ve geri dönüşümlücamlar kullanıyor”dedi.
Editor : Şerif SENCER