Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimleri öncesinde gerçekleştirilen ittifak görüşmelerinin bir uzantısını oluşturan Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na kapıları kapatıp kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarma kararı almasını uzmanlara sorduk.
Kamuoyu araştırmacıları ve yazarlar, Yeniden Refah Partisi’nin verdiği kararı HABER7’ye yorumladı.
AKTAŞ: REFAH’IN ÇİZGİSİ SAADET’E YAKLAŞTI
GENAR Araştırma Merkezi Başkanı İhsan Aktaş, Yeniden Refah Partisi’nin alınan bu kararla siyasi pozisyonunun Saadet Partisi’ne yaklaştığını söyledi. Aktaş, şunları söyledi:
“Yeniden Refah Partisi adına çok olumlu kanaatlerim vardı. Siyasi partiler bazen bir stratejik kararla yüz yüze gelir. Alacakları bir karar onları büyütüp partileştirir, başka bir karar ise zor bir sürece sokar. Muharrem İnce ile değerlendiriyorum. Muharrem İnce müstakil hareket edip Millet İttifakı’nda sıkışan oyları aldığında yüzde 7’lik oy alıp TBMM’de grup kurarak ‘Milli CHP’ kurabilir. Yeniden Refah’ın durumu ise çok farklı. Cumhur İttifakı’nda bulunan %50’lik kesim ve İslam dünyasındaki geniş kesimlerin beklentisi Recep Tayyip Erdoğan ile özdeşleşti. Erbakan Hoca’nın parti kurdurduğu, siyaset yaptırdığı İslam dünyasındaki birçok insanın beklentisi Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesi yönünde. Yeniden Refah Partisi verdiği kararla pozisyonunu biraz Saadet Partisi’ne yaklaştırmış oldu.”
İKİNCİ TUR OLURSA…
İhsan Aktaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması durumunda Yeniden Refah seçmeninin büyük oranda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleme eğiliminde olduğunu belirtti. Aktaş, şu ifadeleri kullandı:
“Seçmen tabanında Cumhurbaşkanlığında Recep Tayyip Erdoğan’a oy verme eğilimi olanların sayısı çok fazla. İkinci tur ihtimali olduğu zaman yüzde 90’dan fazlası gelip oyunu Tayyip Erdoğan’a verir. YRP’nin seçmenin AK Parti’den kopuk bir seçmen değil. Kendi partilerinden kopup Erdoğan’a oy verenler de olacaktır. Genel seçimde Refah Partisi’ne oy verip cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ı destekleyecek kişiler olacaktır. Ama Cumhur İttifakı’nın amacı seçimleri ilk turda bitirmek yönünde.”
YÜZDE 5’LİK OY ORANINA ULAŞABİLİRLERDİ
Oy oranları yönünden değerlendirmelerde bulunan, Aktaş, “YRP seçim döneminde değil ama seçimden sonra oy marjını %5’e çıkarabilirdi. Hem Türkiye’de hem İslam dünyasında geniş bir beğeni ve motivasyon kazanabilirdi. Siyasi partilerin kendi tercihleridir. Sadece Yeniden Refah için değil, her parti içerisinde parti ortalamasına göre daha radikal unsurlar vardır. Bu radikal unsurlar kendi partilerinin açılım ve vizyonlarından rahatsız olurlar. ‘Bizim olsun küçük olsun’ gibi… Burada süreç biraz öyle gelişti galiba.” dedi.
KIZILTAŞ: SEÇMEN TÜRKİYE GERÇEĞİNE GÖRE HAREKET EDECEKTİR
Milli Görüş camiasının duayen gazetecilerinden Ekrem Kızıltaş, Yeniden Refah Partisi’nin ittifak kararını Haber7’ye değerlendirdi. Ekrem Kızıltaş, seçmenin “Türkiye gerçeği”nin farkında olacağını ve sandıkta tercihini bu yönde belirleyeceğini ifade etti.
Kızıltaş, şu şekilde konuştu:
“Söylenebilecek çok şey var ama eninde sonunda Yeniden Refah Partisi’nin son birkaç gündür kendi aralarında yaptıkları, ilgili kurulların görüşmeleri sonrası aldığı bir karar. Umulur ki hayırlı olur. Türkiye’nin 81 vilayetinde milletvekilliği seçimlerinde kendi adaylarıyla seçime katılmaları artı Sayın Fatih Erbakan’ın cumhurbaşkanı olarak katılması burada sandıkta neler olabileceği konusunda şimdilik sadece tahminlerde bulunabiliriz.
Umulur ki burada belki Milli Görüş’ü temsil ettiğini söyleyen partilerin en azından büyük fotoğrafa bakarak belki milletvekili seçimlerinde bir türlü, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başka türlü davranma durumları da olabilir. Bir Türkiye gerçeği var. Son dönemde yaşanılanlara bakarak ‘Tamam bu bizim partimiz ve liderimiz ama öbür tarafta da bir Türkiye gerçeği var. Bu gerçeğin gerektirdiği bir takım şeyleri yapalım’ diye düşünen insanlar da olacaktır. Bunu herhalde sandık sonuçları ortaya çıktığında ancak anlayabileceğiz. Eninde sonunda hayırlı olsun diyerek karşılayacağımız bir durum bu bence.”
Editor : Şerif SENCER