Küresel ÖZETİ| çapta devam eden ‘şahin’ para politikalarının sonuna gelindiğine ilişkin beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor.
Önemli merkez bankalarının faiz indirimlerine ne zaman başlayacaklarına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Geçen hafta ABD'de açıklanan veriler, ABD'de iş gücü piyasasının sıkılığını koruduğuna işaret ederken, ülke enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi pay piyasalarında risk iştahını etkileyen ana etkenler olarak öne çıktı.
Ülkede açıklanan verilerden karışık sinyaller gelirken, açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisinin enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğine dair umutları artırmasıyla Fed'in martta faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentiler tekrar güçlendi.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) ocak toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, bankanın mart toplantısında yüzde 77 ihtimalle faiz indirimlerine başlayacağının tahmin edildiğini bildirdi.
ORTA DOÄžU'DAKÄ° GERÄ°LÄ°M TAKÄ°P EDÄ°LÄ°YOR
Orta Doğu'da artan gerilim tedirginliklere neden olurken, bölge genelinden gelen haber akışı yatırımcıların odağında bulunuyor.
ABD ve İngiltere'nin, Yemen'deki Husilere karşı ortak askeri operasyon düzenlemesinin ardından artan risk algısı güvenli liman varlıklara olan talebi destekliyor.
15 Ocak ile başlayan haftanın veri takviminde, salı günü New York Fed sanayi endeksi, çarşamba günü perakende satışlar, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe günü konut başlangıçları ve inşaat izinleri, haftalık işsizlik başvuruları, cuma günü ise 2.el konut satışları ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.
AVRUPA'DA ENFLASYON VERÄ°LERÄ° TAKÄ°P EDÄ°LECEK
Avrupa borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir öne çıktı. Analistler, Fed'e dair iyimserliğin artmasıyla New York Borsası'ndaki pozitif seyrin Avrupa borsalarına da taşındığını söyledi.
Gelecek hafta, salı günü Almanya'da TÜFE, çarşamba günü İngiltere ve Euro Bölgesi'nde TÜFE verileri takip edilecek.
ASYA BORSALARINDA JAPONYA HARİÇ NEGATİF
Japonya'da yaşanan depremler, enflasyonun yavaşlamaya devan ettiğine ilişkin alınan sinyaller ve son olarak da Japon işçilere yönelik ücret artışlarının sert bir şekilde yavaşlama kaydetmesi Japonya Merkez Bankasının (BoJ) ultra gevşek para politikasını sonlandırma düşüncesini öteleyebileceği beklentilerini artırdı.
Gelecek hafta Japonya'da açıklanacak veriler öne çıktı. Ülkede salı günü ÜFE, perşembe günü sanayi üretimi ve cuma günü TÜFE verileri takip edilecek.
YURT İÇİNDE BÜTÇE DENGESİ TAKİP EDİLECEK
Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), ABD'nin New York kentindeki JPMorgan Chase genel merkezinde ilkini gerçekleştirdiği "Yatırımcı Günü" etkinliğinde konuşan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, dezenflasyona ulaşma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız" dedi.
Toplantıya, büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı.
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dahilinde değerlendirmeye gitti. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, daha önce "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e yükseltildiği bildirildi.
Yeni haftada yurt içinde pazartesi günü bütçe dengesi, cuma günü konut satışları ile TCMB piyasa katılımcıları anketi verileri takip edilecek.
Â
Editor : Åžerif SENCER