USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yeni gelişmeyle Ay'da koloni kurmaya bir adım daha yaklaştık!

Yeni bir araştırma regolitin, Ay'da insan kolonisi oluşturmanın önemli bir parçası olacağını ortaya koydu. İşte detaylar...

Yeni gelişmeyle Ay'da koloni kurmaya bir adım daha yaklaştık!
12-06-2024 10:37
Google News

Ay’da ÖZETİ| insan kolonisi kurma fikri, bilim kurgu hikayelerinden çıkıp gerçeğe dönüşme yolunda hızla ilerlemeye devam ediyor. Yeni yapılan araştırmalar, Ay'da kalıcı bir insan varlığı oluşturma hayaline oldukça yaklaştığımızı gösteriyor. Ay’ın zorlu koşullarına rağmen mevcut kaynakların akıllıca kullanımı ve yeni mühendislik çözümleri, koloni kurma fikrinin hayata geçmesini mümkün kılabilir. İşte detaylar…

Ay'da koloni kurma hayali regolit ile gerçeğe dönüşebilir…

Ay’da koloni kurma hayalimize Waterloo Üniversitesi araştırmacılarının çalışması sayesinde biraz daha yaklaştık. Yapılan araştırmalar, Ay’ın tozlu yüzey toprağı olan regolitin termal enerji üretmek için kullanılabileceğini ortaya koydu.

ay'da koloni kurmak, regolit

Yayınlanan araştırma genel olarak Ay’da bir yerleşim yeri veya üs kurmanın önündeki sorunlar ve çözümler üzerinde duruyor. Karşımızdaki en büyük sorun gerekli malzemeleri Dünya’dan Ay’a taşımak. Tahmin edebileceğimiz üzere bu süreç hem çok yavaş hem de çok maliyetli olacak.

NASA'nın uzay giysilerinin maliyeti ne kadar?

NASA'nın uzay giysilerinin maliyeti ne kadar?

NASA, uzay giysisi tasarımı ve üretimi için ne kadar bütçe ayırıyor? Uzay giysisi nedir ve hangi bileşenleri önemli? İşte cevabı...

Ay'da koloni kurmamız için önümüzdeki bu engel, yerinde kaynak kullanımı konusunun araştırılmasına yol açtı. Waterloo Üniversitesi araştırması, Ay’da ihtiyacımız olan birçok şey olmasa da regolitin pek çok uygulama için ideal olduğunu ortaya çıkardı.

Regolit; demir oksit, alüminyum oksit ve silikon dioksit gibi çeşitli oksitlerden oluşuyor. Regolit işlemek için farklı yöntemler geliştirilse de birçoğunda toprağın, 1.600 dereceye kadar ısıtılması gerekiyor. Ayrıca işlem elektroliz uygulamayı da içeriyor.

Araştırma, regolitin erimiş haldeki elektrolizin özel olarak altını çiziyor. Yöntem basitçe metallerin ve oksijenin ayrıştırılmasını içeriyor. Voltajı kademeli olarak artırarak farklı materyallerin ayrıştırılması da sağlanabilecek.

Ay’da sınırsız miktarda regolit olmasa da insanlığın uzun yıllar tüketemeyeceği seviyede. Araştırmacı Connor MacRobbie bu konuyla ilgili açıklama yaptı:

“Ay yüzeyinde, coğrafi konuma bağlı olarak 5 ila 15 metre kalınlığında ince regolit tabakası yer alıyor. Bu tabakanın altında daha büyük kayalar ve bazaltik malzemelerden oluşan bir yatak bulunuyor. Tabaka, üst katmanların koruması nedeniyle büyük ölçüde bozulmamış durumda. Bu malzemeler kazılarak daha ince ve birçok uygulama için faydalı olan materyaller elde edilebilir.”

Connor MacRobbie Ay'da gerçekleştireceğimiz regolit toplama madenciliği konusunda önümüzdeki engelleri de açıkladı:

“Sıfır yerçekimi etkileriyle başa çıkmak en büyük zorluk olacak. Malzemenin sıfır yerçekiminde taşınması ve rafine edilmesi çok fazla ileri mühendislik çalışması gerektirecek. Buna ek olarak, ekipmandaki toz ve parçacıkların azaltılması da ele alınması gereken önemli bir sorun.”

Ay'da bulunan regolit hangi konularda işimize yarayacak?

Araştırmaya göre regolit yaklaşık yüzde 45 oksijen içeriyor. Ay’da atmosfer olmadığı göz önüne alındığında solunacak hava için ana kaynak olarak kullanılabilir. Bu oksijen, hidrojen ile birleşerek insan yaşamı için temel ve hayati bir kaynak olan suyu oluşturabilir.

Yüksek oranda bulunan oksijen; ay kolonisi, üsleri veya roketler için yakıt olarak da kullanılabilir. Regolitte bulunan metaller de inşaat malzemesi olarak ve roket yakıtının katkı maddesi olarak kullanılabilir.

Gereken enerji ise büyük ölçüde güneş panelleri tarafından sağlanacak. Regolitin en büyük bileşeni olan silikon, cam ve seramik üretimi için de önemli bir malzeme. Ayrıca güneş paneli üretiminde ve onarımında kullanılabilir.

Regolitin Ay yüzeyinde eritilerek yollar, iniş pistleri ve diğer düz yüzeyler oluşturmak için kullanılabileceği de keşfedildi. Regolit, hemen Ay'da koloni kurmamızı sağlayacak olmasa da birçok sorunun çözümü gibi görünüyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

araştırmaAyinsan kolonisiregolit
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bir Meteor Dünya'nın Yüzeyine Hangi Büyüklükte Ulaşabilir?
Bir Meteor Dünya'nın Yüzeyine Hangi Büyüklükte Ulaşabilir?

Bir meteorun, Dünya’nın yüzeyine ulaşabilmesi ve bize zarar verebilmesi için ne kadar büyüklükte olması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Bir futbol topu kadar veya bir limon?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu