Çevremizdeki ÖZETİ| canlılarla etkileşimimizin git gide daha önemli bir hâl almasından dolayı, canlıların duygu ve davranışlarını çözümlemek artık kritik bir rol oynuyor. Bu konuda Japon araştırmacılar, yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.
'Gallinaceus' kanatlılarının gıdaklama seslerini tercüme ederek onların ne anlatmak istediklerini öğrenmek için Japon araştırmacılar, yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Bu model sayesinde tavuk ve horozların heyecanlı mı, aç, mı yoksa öfkeli mi oldukları öğrenilebilecek.
Araştırmacılar Deep Emotional Analysis Learning, yani 'Derin Duygusal Analiz Öğrenimi' metodunu kullanıyor.
Tokyo Ãœniversitesi profesörü Adrian David Cheok tarafından yürütülen ve çeÅŸitli araÅŸtırmacıların olduÄŸu ekip, yapay zekâ destekli bir çalışma baÅŸlattı. 'Derin Duygusal Analiz Öğrenimi' metodu ile araÅŸtırmacılar, tavuk ve horozların açlık ve heyecan, korku ve öfke gibi çeÅŸitli duygu durumlarını deÅŸifre edebiliyor.Â
Bu çalışmanın temel amacı, Derin Duygusal Analiz Öğrenme (DEAL) tekniÄŸini kullanarak, iÅŸitsel veriler aracılığıyla duygusal durumların ayrıntılı bir ÅŸekilde tanınmasına olanak saÄŸlamak.Â
Araştırmacılar, bu çalışma için sistemi 80 tavuk üzerinde test etti. Yapay zekâ modelinin daha işlevsel çalışabilmesi için tavuk ve horozların 100 saatlik ses kayıtları kullanıldı. Sekiz hayvan psikoloğu ve çeşitli veterinerler, bu çalışmada araştırmacılar ile iş birliği yaptı.
Editor : Åžerif SENCER