USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Yanlışlıkla Hesabınıza Para Gönderildiğinde Ne Yapmalısınız? - Webtekno

Hesabınıza yanlışlıkla para gönderilirse hemen sevinmemenizde fayda var. İşin etik kısmı bir yana hukuk zaten buna izin vermiyor, ki tersi bir durumu siz de yaşayabilirsiniz.

Yanlışlıkla Hesabınıza Para Gönderildiğinde Ne Yapmalısınız? - Webtekno
25-10-2023 21:52
Google News

Parasal ÖZETİ| faaliyetlerin genellikle banka hesap numaraları veya IBAN numaraları aracılığıyla yapılması pratik olsa da bu teknoloji nedeniyle çeşitli aksaklıklar da ortaya çıkabiliyor.

Para transferi yapan kişiler sehven yanlış bir hesaba para gönderdiği takdirde, hesabına para yatan kişi hukuken sebepsiz zenginleşmiş olacaktır. Bu yüzden hesabına para yatan kişinin hemen sevinmemesi gerekiyor.

Ä°zlenmesi gereken hukuki metotlar ÅŸunlar:

hesaba yanlışlıkla para

Sebepsiz ZenginleÅŸme

Kendi banka hesabına, tarafı olmadığı bir ilişki sebebiyle para yatırılmış ve dolayısıyla haklı bir sebebe dayanılmaksızın başkasının emeğinden veya mal varlığından pay almış olan kişi, hukuken "sebepsiz zenginleşmiş" kabul edilmektedir. Başka bir ifadeyle bir zenginleşmenin gerçekleşmemiş, geçerli olmayan veya sona ermiş bir sebebe dayanması halinde zenginleşen kişinin, zenginleştiği kısmı iade etme yükümlülüğü ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda, para transferi yapılmak istenen şahıs dışında bir kişiye yanlışlıkla gönderilen paranın iadesi için 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanılarak davalının ikametgah adresinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava ikame etmek gerekmektedir.

Dava açılmadan önce sebepsiz zenginleşen kişinin iyi niyetli olarak (sebepsiz zenginleştiğini bilmeden ve bilmesi kendisinden beklenmeyen) zenginleşmeyi sağlayan (mal ya da) parayı elinden çıkarması halinde işbu değerler geri istenememekte olup, ancak kalan değerler geri istenebilmektedir. Yine sebepsiz zenginleşen iyi niyetli üçüncü kişi, zenginleşmeye neden olan malın üzerinde yaptığı zorunlu ve yararlı masrafları göndericiden geri dahi isteyebilmektedir.

Paralel şekilde, sebepsiz zenginleşen kişi kötü niyetli ise bu sefer gönderici, mal üzerinde yapılmış olan zorunlu ve yararları masraflar sebebiyle zenginleşmeye sebep olan mal üzerindeki değer artışını da geri isteyebilmektedir.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan taleplerle ilgili açılacak davalar, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresine tabiidir.

Sonuç

Yukarıda anılan gerekçelerle sehven gerçekleşen para transferi işlemin iptali ve sebepsiz zenginleşilen tutarın iadesi için süresi içinde Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde sebepsiz zenginleşme davası açılmalıdır. Bu noktada belirtmek gerekir ki davaya konu olan sebepsiz zenginleşmenin kişinin kusuru ile değil, bankanın kusuru ile gerçekleştiğinin tespiti durumunda tarafların yaptığı tüm yargılama giderleri ilgili banka tarafından karşılanmaktadır.

Örnek bir olay:


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 18 Flip: İşte İlk Katlanabilir iPhone Hakkında Bildiğimiz Her Şey
iPhone 18 Flip: İşte İlk Katlanabilir iPhone Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Apple'ın bir süredir üzerinde çalıştığı ilk katlanabilir iPhone'a dair bildiğimiz her şeyi sizler için derledik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu