USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yalnızca İnsan Eti Yemek Zorunda Kalsaydık Ne Olurdu? - Webtekno

Yalnızca insan etiyle beslenmek zorunda kaldığınızı hiç hayal ettiniz mi? Afrika'da bazı kabileler hala yamyamlık geleneğini sürdürüyorlar. Bu dehşet verici olgunun insanlarda az gözlemlenmesinin önemli bir sebebi var.

Yalnızca İnsan Eti Yemek Zorunda Kalsaydık Ne Olurdu? - Webtekno
28-06-2023 15:48
Google News

Issız ÖZETİ| bir adaya düşseydiniz ve tek seçeneğiniz insan eti yemek olsaydı, ne yapardınız?

Yamyamlığı bazı Afrika kabilelerine özgü geri kalmış bir durum olarak tanımlarız ancak doğada karşımıza çıkan farklı yamyamlık örnekleri de bulunuyor.

İlk olarak böcekler, salyangozlar ve amfibilerde yamyamlık sıkça görülen bir olgudur.

Örneğin bazı örümcek türleri yavrularını yer. Ancak memelilere geldiğimizde, yamyamlık nadir bir olaydır. Genellikle de çevresel stres kaynakları nedeniyle ortaya çıkar. Yine bir örnek vermek gerekirse tavşanlar, çevresindeki stresörlere yavrularını yiyerek tepki verebilirler (Oysa ne kadar da sevimli görünüyorlar).

İnsanlarda ise durum diğer memelilere benzemekle birlikte birçok açıdan ayrışıyor.

neandertal

Fransız paleontolojistler 100 bin yıllık neandertal kemiklerinde yamyamlığın izlerini buldular. Bir grup insanın diğer insanları beyin ve kemik iliklerini çıkararak yedikleri tespit edildi.

20. yüzyılda bile tıbbi olarak bir insanın diğer bir insanın kanını içerek bazı hastalıklardan kurtulabileceği inancı ile bu eylemi yapması; yani “tıbbi yamyamlık” mevcuttu.

Bu da kan yoluyla geçebilecek hastalıkların önünü açıyordu. Ancak bunun da ötesinde, insan vücudunda bulunan prion isimli proteinin yarattığı tehlike, tüm bu hastalıkların da ötesinde.

prion

İnsan vücudu tam anlamıyla bir kırmızı et deposu. Sadece dizlerimiz bile 10.000 kalori değerinde. Bu durum tüm insan vücudunda 81.000 kaloriye dek çıkıyor.

İnsan etinde ise prion isimli bir protein türü bulunuyor. Bu protein diğer proteinlerle etkileşime girerek onları kendine dönüştürüyor ve bir dizi zincirleme tepkime ile diğer protein yapısını da bozuyor.

Prion hastalığı, beyinde tıpkı bir süngerde olduğu gibi delikler oluşmasına yol açıyor.

prion hastalığı

1950’lerde Afrika’da insan eti yiyen bir kabilede “Kuru” isimli gülme hastalığı gözlemleyen bilim insanları, bunun nedeninin yamyamlıktan kaynaklanan bir prion hastalığı olduğunu ortaya koydu.

kuru hastalığı

Bu hastalık, kabile üyelerinin durup dururken gülmeye başlaması ve sonunda kusa kusa ölmesiyle sonuçlanıyordu. Bu hastalık düzenli olarak yamyamlık yapanlarda görülse de siz siz olun, insan eti yemeyi aklınızdan bile geçirmeyin!


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak

Apple'ın bu yılın Eylül ayında piyasaya sürmesi beklenen iPhone 17 serisinin bir özelliği iPhone 16 ile aynı olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu