USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Xbox Game Pass, Oyun Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Abonelik sistemleri, günümüzde hayatımızın önemli bir parçası hâline geldi. Gelmeye de devam edecek gibi gözüküyor. Gelin, Xbox Game Pass’in oyun sektörünü nasıl derinden etkilediğine birlikte göz atalım.

Xbox Game Pass, Oyun Sektörünü Nasıl Etkiliyor?
06-08-2022 13:28
Google News

Oyun ÖZETİ| dünyasının geleceğinde; abonelik sistemleri, bulut teknolojisi ve sanal gerçekliği bol bol göreceğiz. Abonelik sistemleri ve bulut teknolojisi, şimdiden fazlasıyla gelişmeye başladı.

Bizler de bugünkü yazımızda abonelik sistemlerinin yükselişine etraflıca bakmak istiyoruz. Aylık oldukça uygun bir fiyat ödeyerek PC ve konsol aracılığıyla yüzlerce oyuna erişebildiğimiz bu sistemin derinliklerine inelim.

Aylık makul bir ücret ödeyerek istediÄŸimiz cihazdan istediÄŸimiz oyuna anında eriÅŸebilmek yavaÅŸ yavaÅŸ mümkün bir hâle geliyor.

Günümüzde film izlemek veya müzik dinlemek dediÄŸimizde birçoÄŸumuzun aklına ilk olarak aylık ücretli abonelikler geliyor. Bu abonelik sistemleri, artık hayatımızda öyle bir yer edindi ki film, dizi ve müzik dendiÄŸinde tercih ettiÄŸimiz ana platformlar hâline geldiler. Ä°ÅŸte oyunlarda da tam olarak bunu yaÅŸayacağız. Aslında oyun dünyasında aboneliklere yabancı deÄŸildik. PlayStation Plus, Xbox Live Gold ve EA Play derken bazı abonelikler zaten uzun zamandır mevcuttu.

Xbox Game Pass ile baÅŸlayan ‘’oyun dünyasında yeni çaÄŸ’’ olarak adlandırabileceÄŸimiz bu süreç ise iÅŸleri epey bir deÄŸiÅŸtirdi/deÄŸiÅŸtirecek. Xbox’ın sevilen baÅŸkanı Phil Spencer, ÅŸirketin başına geçtiÄŸinden itibaren Game Pass fikrini destekledi. Karşı çıkan ve endiÅŸe duyan onca kiÅŸiye raÄŸmen Xbox Game Pass projesinin hayata geçmesinde büyük bir rol oynayan Spencer, ilk olarak 2017’de piyasaya sürülen bu sistemin önemli bir parçası.

Her geçen gün popülerliÄŸini artırmaya devam eden Xbox Game Pass’in ana amacı, oyunculara kendi özgün deneyimlerini sunmayı baÅŸarmak. Öyle ki henüz beta sürecinde olan ve ülkemizde bulunmayan Xbox Cloud Gaming sayesinde, herhangi bir konsol sahibi olmanıza gerek olmadan; mobil cihazınızdan, tabletinizden veya akıllı televizyonunuz gibi ürünleriniz ile size sunulan yüzlerce oyuna anında eriÅŸebiliyorsunuz.

Ãœlkemizdeki aylık Xbox Game Pass Ultimate fiyatının 45 TL olduÄŸunu ve içerisinde 300’den daha fazla PC ile konsol oyunu bulundurduÄŸunu biliyoruz. Ayrıca Xbox Cloud Gaming de Xbox Game Pass Ultimate üyeliÄŸi içerisinde bulunan bir sistem. Yani ilerleyen yıllarda ülkemizde de açıldığında mevcut aboneliÄŸimiz sayesinde bulut sistemi için de ekstra bir ücret ödememize gerek kalmayacak.

Xbox Game Pass’in ardından PlayStation’ın da çok güzel bir abonelik sistemi ile karşımıza çıktığını gördük.

Ülkemizdeki yeni oyun fiyatlarının 799 TL civarlarına dayandığını düşünecek olursak, özellikle bizim gibi sarsıntılı ekonomik dönemlerden geçen ülkeler için şahane bir fırsat olan abonelik sistemleri, oldukça uygun bir fiyata yüzlerce oyuna erişmemize olanak sağlıyor.

Çıktığından bu yana dünya çapında çok büyük bir ilgi gören ve sürekli olarak popülerliÄŸini artırmaya devam eden Xbox Game Pass, Sony’yi de epey etkilemiÅŸ olacak ki geçtiÄŸimiz aylarda PlayStation Plus’ın çok güzel bir deÄŸiÅŸime uÄŸradığını ve içerisinde yüzlerce oyun barındıran uygun fiyatlı bir abonelik sistemine evrildiÄŸini gördük.

Oyun dünyasının en dev isimlerinden olan Xbox ve PlayStation’ın böyle bir yola girmesi, aslında sektörü derinden etkilemeye çoktan baÅŸladı bile. Geriye sadece bu abonelik sistemlerinin yıllar içerisindeki geliÅŸimini ve geniÅŸlemesini izlemek kalıyor.

Özellikle PlayStation Plus’ın yenilenen hâli, PlayStation kullanıcılarını epey bir memnun etmiÅŸ gibi gözüküyor diyebiliriz. BahsettiÄŸimiz bu abonelik sistemlerine her ay onlarca oyun eklenirken, bir kısmı da sistemden kaldırılıyor. Eklenen oyunlar, anlaÅŸmalar yenilenmedikçe en az üç ay, genellikle de bir yıl boyunca sistemde kalıyorlar.

Birçok oyuncu, bu abonelik sistemlerinin oyun sektörüne zarar verdiğini düşünüyor, aslında işler hiç de öyle değil.

Bazı oyuncular, abonelik sistemlerinin oyun dünyası için kötü olduğunu ve çıkar çıkmaz bu sistemlere eklenen oyunların daha kalitesiz bir şekilde çıkmalarına sebep olabileceğini düşünüyor. Bu durum, bazı devasa bütçeli oyunlar için geçerli varsayılabilecek olsa da geliştiricilerin çok büyük bir kısmı bu tarz sistemlerden epey memnun.

Xbox Game Pass’e eklenen oyunlar, oyundan oyuna göre deÄŸiÅŸen bir ücretlendirme ile bu sisteme dahil oluyor. Özellikle bağımsız yapımların birçoÄŸu, tek seferde oyunun geliÅŸtirme ücretini çıkarabiliyor ve bu sayede satılan her oyundan ekstra kazanç saÄŸlayabiliyorlar.

Sistemi, Xbox Game Pass ile birçok defa anlaÅŸma yapan Mike Rose’dan da dinleyebilirsiniz.

Oyunlar, Game Pass’e sadece para için eklenmiyor. Bir oyun Xbox Game Pass’e eklendiÄŸinde; 25 milyondan daha fazla oyuncudan oluÅŸan bir kitleye sunuluyor ve birçok yerde reklamı yapılıyor. Bu 25 milyonluk aktif kitlenin bir bölümü o oyunu deniyor. Deneyip de çok beÄŸenen kiÅŸiler, Game Pass sayesinde keÅŸfettikleri o oyunu satın alarak geliÅŸtiriciye desteklerini göstermeyi de tercih edebiliyorlar.

Ayrıca birçok oyun geliÅŸtiricisi, Xbox Game Pass gibi bir abonelik sisteminin onlar için oldukça faydalı olduÄŸunu ve bu sistemde bulunmaktan memnun olduklarını sık sık dile getirmiÅŸti. Hâlen bu tarz abonelik sistemlerinden endiÅŸe duyanlar olsa da Xbox Game Pass’in oyun sektörünü ÅŸimdilik olumlu etkilediÄŸini söyleyebiliriz. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

www.idrak34.com


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Mermiler Nasıl Oluyor da Uçak Pervanelerine Çarpmıyor?
Mermiler Nasıl Oluyor da Uçak Pervanelerine Çarpmıyor?

Ön tarafta hızla dönen dev bir pervane var, silah namlusu ise tam onun arkasına yerleştirilmiş ve ritmik şekilde ateş ediyor. Her tetiğe basıldığında mermilerin pervaneye çarpıp onu parçalaması gerekmez mi?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu