Webb ÖZETÄ°| Uzay Teleskobu yakın zamanda Halka Bulutsusu‘nu iki ana görüntüleyiciyle görüntüleyerek gaz oluÅŸumunu daha önce hiç görülmemiÅŸ ayrıntılarla ortaya çıkardı. Uzaya gönderilmesinden bu yana astronomiye katkıları saymakla bitmeyen Webb'in nefes kesen görüntüleri, bulutsudaki ve iç bölgesindeki sıcak gazla dolu hidrojen açısından zengin kürecikleri gösteriyor.
Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusu'nu görüntülediİlk kez 1779'da keşfedilen bulutsu, Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve onun Orta Kızılötesi cihazı (MIRI) tarafından görüntülendi; bu fotoğraflar, gezegenimsi bulutsunun yapısının ve bileşiminin farklı yönlerini gösteriyor. Yeni NIRCam görüntüsü, iç halkanın yapısının özelliklerini vurgularken MIRI görüntüsü, bulutsunun dış özelliklerinin ayrıntılarını detaylandırıyor.
Sol: NIRCam ile çekildi. – SaÄŸ: MIRI ile çekildi.Bulutsu, uzayda bulunan ve geniÅŸ alanlara yayılmış olan kozmik toz, hidrojen, helyum ve diÄŸer iyonize gazlardan oluÅŸan bulutsu bir yapıdır. Eskiden galaksileri de kapsayacak ÅŸekilde yaygın gök cisimlerine verilen isim iken, astronominin ilerlemesi ile galaksi ile bulutsu farklı anlamlarda kullanılmaya baÅŸlamıştır.
Ãœnlenen adıyla “Halka Bulutsusu” Çalgı takımyıldızının kuzeyinde bulunan ve kataloglarda Messier 57, M57 veya NGC 6720 olarak yer alan gezegenimsi bulutsudur. Gökyüzündeki en parlak gezegenimsi bulutsulardan biri olarak, Halka Bulutsusu küçük bir teleskopla bile görülebilir. Ancak tabii ki bu kadar ayrıntılı ve kaliteli bir fotoÄŸrafın baÅŸka bir cihaz ile çekilmesine imkan yok.
Rus uzay aracında “anormal durum” meydana geldi!
Rusya uzay ajansı, Ay'a gönderdiği Luna-25 aracıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada araçta acil bir durum yaşandığını belirtti.
Avrupa Uzay Ajansı'nın görüntüyü açıklayan açıklamasına göre, bulutsu halka şeklinde ve bulutsunun boşluğunda ragbi topu şeklinde bir gaz ve toz kombinasyonu bulunuyor. NASA'ya göre birçok bulutsu, yıldızlar öldükçe oluşur ve bazı bulutsular yeni yıldızların doğduğu bölgelerdir.
Halka Bulutsusu Dünya'dan yaklaşık 2.500 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Ana halkası, bulutsunun çekirdeğinde ölmekte olan bir yıldızın dışarı doğru fırlattığı gazdan oluşuyor. Kendi Güneşimiz, yaklaşık beş milyar yıl sonra nihayet sona erdiğinde bir bulutsuya sahip olabilir.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Halka Bulutsusujames webbJames Webb Uzay TeleskobuWebb Uzay teleskobuEditor : Åžerif SENCER