USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Vücudumuz Her 7 Yılda Bir Kendini Yeniliyor mu?

Vücudumuzdaki hücreler, elbette devamlı olarak bir değişim içindedir. Ancak hangisi ne kadar sürede kendini tamamen yeniler?

Vücudumuz Her 7 Yılda Bir Kendini Yeniliyor mu?
20-10-2024 15:53
Google News

Vücudumuzdaki ÖZETİ| hücreler, elbette devamlı olarak bir değişim içindedir. Ancak hangisi ne kadar sürede kendini tamamen yeniler?

Gelin, bu sorunun cevabını verelim. 

Aslında vücudun tam olarak işlev görebilmesi için eski hücreler ölür ve yeni hücreler üretilir.

hücre

Yeni hücrelerin ortaya çıkmasının yollarından biri mitoz sürecidir. Hücre döngüsünde mitoz, çoğaltılmış kromozomların ayrılmasıyla iki yeni çekirdeğin ortaya çıktığı yerdir. Ayrıca mitoz süreci kendi içinde profaz, pro-metafaz, metafaz, anafaz ve telofaz olmak üzere çeşitli aşamalara ayrılır.

Her aşama, orjinal hücrenin kopyaları olan iki yavru hücreyle sonuçlanan bir ebeveyn kromozomunun bölünmesi ve ilerlemesidir. Ayrıca yeni hücre edinmenin bir diğer yolu da kök hücreler aracılığıyla gerçekleşir.

Kök hücreler, vücutta ihtiyaç duyulan farklı türdeki hücreleri üretmek için tekrar tekrar bölünürler. Ek olarak yeni hücre yapma sürecini ilerleten yeni kök hücreler de üretirler.

Yani hücreler, farklı yollarla devamlı olarak yenilenirler. Elbette bu, vücudumuzun da yenilendiği anlamına gelir.

DNA

Öte yandan bağırsak yüzeyindeki epitel hücrelerin ortalama ömrü yalnızca 5 gündür. Bununla birlikte bağırsağın ana bölgesindeki hücrelerin ortalama yaşı da yaklaşık 15 yıldır. 

Yine bir kırmızı kan hücresinin, insan vücudunda 4 aylık bir ömre sahip olduğu bilinir. Beyaz kan hücreleri ise 1 yıl gibi bir süreyle daha uzun yaşar. Kolon hücrelerinin ise 4 gün ile kısmen daha kısa bir ömrü vardır. 

Ek olarak ciltteki hücreler ise sürekli değişir ve 2-3 haftada bir kendilerini yenilerler. Konuya daha genel bakmamız gerekirse, bir insanın iskeletinin tamamen yenilenmesi, yaklaşık 10 yıl sürebilir. Bir karaciğerin kendini tamamen yenilemesi ise yaklaşık 300-500 gün sürer.

Özetle insan vücudunun 7 yılda bir yenilendiği iddiası pek de doğru sayılmaz. Çünkü vücudun her bir bölgesi, farklı hücre yapılarına sahiptir ve farklı sürelerde yenilenir. 

Kaynaklar: Live Science, Science ABC

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google uyardı: Artık her uygulamanın fotoğraf erişimine izin yok!
Google uyardı: Artık her uygulamanın fotoğraf erişimine izin yok!

Google, yeni kuralları açıkladı. Uygulamalar fotoğraflarınıza artık kolayca erişemeyecek! Peki, ne zaman geçerli olacak?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu