Binbir ÖZETİ| zorluğu atlatarak dünya edebiyatına adını yazdıran bir yazar düşünün, Virginia Woolf. 19. yüzyıl sonlarında dünyaya gelen ünlü İngiliz edebiyatçı, küçük yaşlardan itibaren yazar olmayı kafaya koymuş. Edebiyatın daha çok roman kısmı üzerinde dursa da bile pek çok farklı türde eserler de üretmiştir. Virginia Woolf, ölümünün ardından dünya edebiyatına büyük bir hazine bırakmıştır.
Virginia Woolf isminin bu denli ün kazanmasında yazdığı eserler büyük rol oynasa da başka bir sebebi ise dönem içerisinde yaşadığı eğitim sorunu, ailevi sorunlar ve psikolojik rahatsızlıklar yaşamasına rağmen hepsinin üstesinden gelerek eserlerini tamamlamasıdır. Gelin kısaca Virginia Woolf’u tanıyalım ve mutlaka okumanız gereken kitaplarından bazılarına göz atalım.
Babasının kütüphanesinde başlayan bir yolculuk: Virginia Woolf Kimdir?
Ünlü yazarımız 1882 yılında Londra’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda yazar olmayı kafasına koymuştur. Gençlik dönemlerinde kız çocuklarının eğitim görmesi hayli zor olsa da babasının kütüphanesinde kendisini geliştirmeyi başarmıştır. Virginia Woolf 1895 yılında verdiği çabanın karşılığını alarak hikâyelerini gazetelerde yayınlatmayı başarmıştır. Yazarımızın hayatı 1904 yılında babasını kaybettikten sonra büyük ölçüde değişse de 1912 yılında yaptığı evlilik ve eşiyle kurduğu basımevi sayesinde eserlerini kitap hâline getirip yayımlamaya başlamıştır.
Fimlere konu olacak öykü: Virginia Woolf nasıl öldü?
Yazarımız süreç içerisinde birçok kez savaş görmüştür ve bu durum onu çok etkilemiştir. Sadece savaş değil, içsel olarak yaşadığı huzursuzluklar da zaman zaman hayatı sorgulamasına sebep olmaktaydı. 1941 yılına geldiğinde ise Woolf, ceplerine taş doldurup evinin yakınındaki nehire atlayarak hayatına son vermiştir.
Mutlaka okumanız gereken Virginia Woolf kitapları:
Dışa YolculukGece ve GündüzJacob’un OdasıMrs. DallowayDeniz FeneriOrlandoDalgalarKendine Ait Bir OdaLondra ManzaralarıFlushVirginia Woolf’un ilk eseri: Dışa Yolculuk
Yıl: 1915
Kitabın konusu; karakterimiz erken yaşta annesini kaybederek amcası, yengesi ve halaları tarafından büyütülür. Sorgulayıcı ve içe kapanık olan karakterimizin çıktığı yolculuktaki aşkı konu ele alınıyor. Yazarımızın ilk eseri olmakla birlikte en uzun sürede tamamladığı eseridir. Virginia Woolf, ‘Dışa Yolculuk’ eserini 1908’de tasarlamaya başlayıp, dönem içerisinde yaşadığı ruhsal sorunlar sebebi ile 1915 yılında tamamlayabilmiştir. Roman içerik açısından diğer eserlerine kıyasla daha geleneksel bir dil kullanılarak yazılmıştır. Bu eser yazarın iç dünyasını ve derinliklerini ele almaktadır.
Kitabı daha detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı öncesi Londra: Gece ve Gündüz
Yıl: 1919
Virginia Woolf’un en sevilen eserlerinde başta gelmektedir. Sebebi ise yazarımızın Birinci Dünya Savaşı öncesinde Londra'daki toplumsal olayları, kadın hakları, sınıfsal farklılık, aşk, evlilik ve özgürlük gibi konuları ele almasıdır. Gece ve Gündüz kitabında yazarımızın oluşturduğu karakterler, bu toplumsal konular hakkında hakikat arayışına girmektedir. Arayış sürecindeki gerçek zaman dilimi ve okuyucuya bıraktığı hisler kitabın neden bu kadar sevildiğini de açıklamaktadır.
Editor : Şerif SENCER