ABD Ulusal ÖZETİ| Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1989 yılında Magellan isimli bir uzay aracını fırlatmış, bu uzay aracı ile Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen olan Venüs'ü incelemeye başlamıştı. Geçmişte elde edilen bulgular, bu gezegende 1600'den fazla büyük, 1 milyondan fazla küçük volkan bulunduğunu gözler önüne seriyordu. Bu volkanların en büyüklerinden bir tanesi de Maat Mons olarak isimlendiriliyordu. Uzmanlar, bu volkanın yakın bir çevresinde volkanik aktiviteler gözlemlediklerini duyurdular.
Alaska Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Robert Herrick, Dünya'ya en yakın gezegende hala aktif volkanlar olabileceğini duyurdu. Bu önemli bir duyuruydu çünkü Venüs'ün volkanik anlamda aktif olup olmadığına ilişkin doğrudan gözlem bugüne dek yapılamamıştı. Bilim insanı, en yeni gözlemlerin 1991 yılında dayandığını ifade ediyor.
Peki Venüs'ün aktif olduğu nasıl anlaşıldı?
Robert Herrick ve ekibi, Magellan'dan alınan verileri inceledikleri sırada 1991 yılında garip bir olayın meydana geldiğini tespit ettiler. Gezegendeki aynı bölge, 8 ay arayla iki kez görüntülenmişti ve iki görüntü birbirinden farklıydı. Öyle ki Maat Mons'un yakınındaki nispeten küçük bir volkanın ağzı, 8 aylık süreçte 2 kilometrekareden 4 kilometrekareye çıkmıştı. Üstelik volkanın ağzı ilk görselde dairesel yapıdayken, ikinci görselde böbrek şekline gelmiş ve iç kısmı da karanlıklaşmıştı. İşte bu bulgular, Venüs'ün hala aktif olduğunun açık bir göstergesiydi. Araştırmacılar, volkanın ağzındaki karanlık alanın bir lav gölü olduğunu tahmin ediyorlar.
Yukarıdaki fotoÄŸrafta Maat Mons isimli yanardağın çevresine ait bir fiziki harita yer alıyor. SaÄŸ kısımda kalan Magellan görüntülerinde ise aynı alana ait fotoÄŸraflar. 8 ay arayla çekilen fotoÄŸrafların ne kadar farklı olduÄŸunu rahatlıkla görebilirsiniz. "New Flows" olarak belirtilen alan lav kalıntısını, "Expanded Vent" isimli alan ise geniÅŸleyen volkan aÄŸzını gözler önüne seriyor.Â
Editor : Åžerif SENCER