USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Vatandaşın enflasyon beklentisi 3 ay sonra geriledi

Ekonomi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Vatandaşın 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, ağustos ayında yüzde 73,14 iken eylül ayında yüzde 71,6'ya düştü.

Vatandaşın enflasyon beklentisi 3 ay sonra geriledi
25-09-2024 10:42
Google News

Türkiye ÖZETİ| Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ait sektörel enflasyon beklenti raporunu yayımladı. Rapora göre, vatandaşların ve reel sektörün enflasyon beklentilerinde azalma görüldü. Özellikle hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 71,6 seviyesine gerileyerek, bir önceki aya göre 1,5 puan azaldı.

Enflasyon beklentisi, haziran ayından sonra yükseliş eğilimi göstermiş ve ağustosta yüzde 73,14'e ulaşmıştı. Ancak eylül ayı itibarıyla bu yükseliş durarak düşüş kaydedildi.

REEL SEKTÖR VE PİYASA KATILIMCILARININ BEKLENTİLERİ

Reel sektör için enflasyon beklentileri de dikkat çekici bir şekilde düştü. Eylül ayında reel sektörün 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, 2,7 puan azalarak yüzde 51,1 seviyesine indi. Aynı zamanda, piyasa katılımcıları için enflasyon beklentileri 1,2 puan gerileyerek yüzde 27,5 seviyesine düştü.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜ BEKLEYENLERİN ORANI AZALDI

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı, bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 29 oldu. Bu veri, hanehalkının enflasyonun düşmesine dair beklentilerinin azaldığını ortaya koyuyor.

PİYASA KATILIMCILARI VE HANEHALKI ARASINDAKİ MAKAS DARALDI

Enflasyon beklentilerinde piyasa katılımcıları ile hanehalkı arasındaki fark eylülde 44,1 puan olarak kaydedildi. Ağustos ayında bu fark 44,4 puan düzeyindeydi.

MERKEZ BANKASI VE OVP'NİN TAHMİNLERİ

Türkiye'de enflasyon temmuz sonu itibarıyla yüzde 61,78 seviyesine ulaşmış durumda. Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 sonu için ise yüzde 14 olarak belirlendi. Orta Vadeli Program'da (OVP) ise 2025 sonu için enflasyonun yüzde 17,5 olması öngörülüyor.

VERİLER NASIL ELDE EDİLİYOR?

Veriler piyasa katılımcıları anketi, iktisadi yönelim anketi ve TÜİK iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi ile finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek elde ediliyor.

TCMB, sektörel enflasyon verilerini haziran ayından itibaren yayımlamaya başlamıştı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Oyun Dünyasını Saran Greve League of Legends da Eklendi
Oyun Dünyasını Saran Greve League of Legends da Eklendi

SAG-AFTRA'nın oyun dünyasını etkileyen grevinden bir çağrı da League of Legends için geldi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu