USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Vatandaşa nefes aldıracak düzenleme! Örnek ödeme tablosu! Taksitler ne kadar olacak?

Ekonomi - TCMB ve BDDK, kredi kartı borçları ile ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırmasına yönelik önemli bir karar aldı. Kararla, kredi kartı borcunu veya ihtiyaç kredisini ödeyemeyenlere yapılandırma imkanı getirildi. İşte örnek ödeme tablosu

Vatandaşa nefes aldıracak düzenleme! Örnek ödeme tablosu! Taksitler ne kadar olacak?
01-10-2024 08:53
Google News

Vatandaşı ÖZETİ| rahatlatacak kredi kartı ve ihtiyaç kredilerindeki borç yapılandırması bankaların kafasını karıştırdı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankalar toplantı yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararlarının ardından uygulama usullerini tartıştı.

Borç yapılandırmanın uygulamasıyla ilgili soru işaretleri için TBB, BDDK ve TCMB'den görüş isteyecek. Bankacılar, kararda miladın 26 Eylül olduğunu ancak bundan sonraki borçların kapsamda olup olmadığının netleşmesi gerektiğini belirtiyor.



TCMB'nin düşük kart borcu olana daha düşük faiz uygulamasının bankaların IT programlarında değişiklik gerektirdiğini belirten bankacılar, "Bu konuda IT birimlerimiz proje hazırlayacak. TCMB'nin belirlediği faizlerin sisteme girmesi gerekiyor" dedi.

Bankalar, 26 Eylül'de vadesi gelmeyen taksitlerin de yapılandırılıp yapılandırılmayacağını, yapılandırılan kartların açık kalmasının zorunlu olup olmadığını, yapılandırıp taksidini ödemeyenler için yeniden yapılandırma mı yapılacağını yoksa bu borçlunun takibe mi gireceğini sordu. Önümüzdeki günlerde TBB'nin bu cevaplara göre bankalara bir yazı yazarak süreci başlatması bekleniyor. Daha sonra vatandaşlar borcu olan bankaya giderek borç yapılandırmasını yapabilecek.



60 AYA KADAR YAPILANDIRMA FIRSATI

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirmişti. Kredi kartında asgari borcunu ödeyemeyen, ihtiyaç kredisinde ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan borç yapılandırılabilecek.

TAKİBE DÜŞMÜŞ BORÇLARIN TOPLAMI 90 MİLYAR TL

Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre BDDK ve Merkez Bankası kararları kapsamında yeniden yapılandırmaya konu takibe düşmüş tüketici borçlarının toplam tutarı 90 milyar liraya yaklaşmış durumda.

ÖRNEK ÖDEME TABLOSU

Düzenlemeye göre, 50 bin TL borcu olan bir kişi 12 ay vadeye yayıp aylık 5 bin 340 TL taksitle ödeyebilecek. Böylece 50 bin TL'lik borcun toplam geri ödemesi 64 bin 91 TL'ye çıkacak.

Aynı şekilde 100 bin TL borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay taksitle ödemek istediğinde aylık 10 bin 681 lira taksit ödeyecek. Böylece 12 ay sonunda 100 bin TL'lik borcun ödemesi 128 bin 181 liraya ulaşacak.

50 bin TL'lik borcunu 60 ayda ödemek isteyenlerin aylık taksidi 2 bin 222 lira olacak. Bu durumda 60 ay sonunda 50 bin TL'lik borcun ödemesi 133 bin 686 lira olarak gerçekleşecek.



100 bin TL borcu olan kişinin ise aylık taksiti 4 bin 456 lira olacak. Bu durumda 100 bin TL'lik borç 60 ay sonunda 267 bin 374 lira olarak geri ödenecek. Borç yüzde 3.11 faizle yapılandırılacak.

TCMB, kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını da kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Banka düşük borcu olana daha az faiz uygulayacak.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Football Manager 25 Duyuruldu
Football Manager 25 Duyuruldu

Futbol tutkunlarının vazgeçilmez serisinin yeni oyunu Football Manager 25 resmî olarak duyuruldu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu