USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar uyardı: "Elektrikli scooter ölüm saçıyor"

Uzmanlar uyardı: "Elektrikli scooter ölüm saçıyor" Son yıllarda scooter kazalarıyla hastane acilleri vakalarla doldu taştı.

Uzmanlar uyardı:
10-09-2022 19:53
Google News

Uzmanlar ÖZETİ| uyardı: "Elektrikli Scooter ölüm saçıyor"

DİYARBAKIR - Son yıllarda scooter kazalarıyla hastane acilleri vakalarla doldu taştı. Ameliyat geçirerek sakat kalan hastaların sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Mehmet Özel, acillerde scooter kazalarının her geçen gün arttığını belirterek, "Her yaş gurubundan gelen mağdurlar kalıcı hasar ve ölümle karşılaşabiliyor" dedi.

Son zamanlarda sürüşü yaygınlaşmaya başlayan sokak ve caddelerde hatta trafikte bile kullanılan scooterların ölümlere ve ciddi yaralanmalara neden olduğu tespit edildi. Hastanelerin acil servislerine scooter kazaları nedeniyle başvuran vakalarda ciddi bir artış devam ediyor. Uzman doktorlar kazaların sadece sürücülerde değil çoklu taşıma sırasında düşen, yayalara çarpma ve araç altında ezilmelere kadar birçok kişiyi tehlikeye attığını ve yaşlı, gebe gibi mağdurlarında olduğu kazalar sonuçlandığını açıkladı.

"Yaz ayları ve akşam üstü vakaların en çok başvurduğu zamanlar"

Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Özel, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada yaz mevsimi ve serin hava saatlerinde vakaların acile başvurularının arttığını dile getirdi. Özel, "Scooterlar da artık temel ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Özellikle elektrikli scooter dediğimiz bu ulaşım araçları şehrimizde çok yaygın kullanılmakta. Elektrikli scooter araçlarında şehrimizin özellikle ana caddelerinde, yaya yollarında, yürüyüş parkurlarında, çocuk parklarında ve özellikle en tehlikelisi de araçların trafiğe açık olduğu alanlarda aktif kullanılmaktadır. Elektrikli scooterlarda sürücüler, uygunsuz bir şekilde sürücünün yanına binen ekstra yolcular, sürücüyle çarptığı yayalar veya diğer ulaşım araçlarından dolayı o doğan kazalardan dolayı da yaralanma görüyoruz. Özellikle yaz döneminde içermek şekilde çok ciddi scooter yaralanmalarından dolayı acil servis başvurularına rastladık" diye konuştu.

"Yaş gurubu fark etmeksizin beyin kanamaları ve kalıcı hasarlar oluşuyor"

Kazalarda sadece sürücülerin yaralanmadığını, yayaya çarpmalardan kaynaklı beyin kanaması ve kalıcı hasarın olduğu ağır vakalar oluştuğunu belirten Dr. Mehmet Özel, gebe ve yaşlılarda kırık ve travma ihtimali daha yüksek olduğunu aktardı. Dr. Özel, "Hastaneye başvurularda özellikle en çok rastladığımız şey olarak yaş grubu diye ayırsak çocuk yaşlarından tutun yetişkin, yaşlılar hatta gebeler bile bu grup içerisinde. Çünkü sadece dediğim gibi sürücü değil, yolcu veya yaya yürüyene çarpmasından dolayı ya da bir başka bir ulaşım arasına çarpmasından dolayı kazalar oluyor. Giden bir cismi aniden durduğunda ya da düştüğünde koruyucu bir ekipman veya başka bir şey olmadığından dolayı direkt tramvaya açık olduğu için baş boyun ve yüz yaralanmaları çok sık görülüyor. Baş boyun yüz yaralanmaları derken bu basit bir sıyrık yüzde bir kesiden tutun da yüz kemiklerini, kafatası kemiklerini kırıklara, beyin kanamasına kadar neden olabiliyor. Bu hasta gruplarında hastalar yoğun bakıma yatıyor. Ameliyata girmek zorunda kalıyorlar. Kalıcı sakatlıklar doğabiliyor, çok büyük sıkıntılar oluyor. Onun dışında ikincil olarak bizim uzuv dediğimiz bu ön kol, bacak bu tarz ekstremite yaralanmaları da olabiliyor. Bu yaralanmalarda en çok el bilek, ayak bileği düzeyinde kırıklar oluyor. Bunlar basit atele de taburcu da edilebiliyor. Ama dirsek işte ön kol dediğimiz veya kalça bölgesi dediğimiz kırıklarında ciddi ameliyat olması gerekiyor hastanın ve uzun dönemde sakat da kalabiliyor. Hastalar karaciğer, dalak yaralanmasıyla, aynı zamanda akciğer zedelenmesi, sönmesiyle de gelebiliyor. Bizim Acil Tıp olarak ayaktan tedavi edip taburcu ettiğimiz hasta grubu olmakla beraber hastaneye yatışını yaptığımız, yoğun bakımda takip ettiğimiz ve ameliyat için ameliyathaneye gönderdiğimiz hasta grubu da oluyor" dedi.

"Eğitim ve koruyucu ekipmanlar yok"

Kazalarda gördükleri en büyük eksiklik bu araçları kullananların eğitimli, herhangi bir ehliyet zorunluluğunun olmaması olduğunu kaydeden Dr. Özel, koruyucu kask, koruyucu giysi, dirseklik, dizlik gibi ekipmanlarının, bunlara uygun bir yol olmaması trafikte yaya alanlarında başıboş bir şekilde sürmeleri, ayrıca akan trafikte aktif şekilde kullanıldığından dolayı bir kamyonun altında ezilme, araç trafik kazası veya şoför ona çarpmamak için farklı bir hamle yapıp aracını takla attırabildiğini de aktardı. Dr. Özel: "Özellikle ilkbahardan sonra bu kazalar artmaya başladı. Son yaz dönemlerinde özellikle havanın serinlemesiyle ikindi ve akşam dönemleri dediğimiz dönemlerde çok ciddi vakalar oluyor. Koruma olmadığı için yüz yaralanmaları oluyor, yüzde kalıcı izler bırakabilecek yaralar gelebiliyor. Çocuk yaralanmaları oluyor. Hani örnek verebilirsek mesela 19 yaşındaki kız çocuğu hiç scooter kullanmayı bilmiyor, kiralamış, sürmüş, sağ kalçasında bir kırığı oldu ve ameliyata gitti. Bu ameliyat başarılı olsa bile ileride sakat kalabilir, sakat yürüyebilir. Başka bir 10 yaşında bir çocuk babası ona scooter almış, çocuk uygunsuz ve hızlı biçimde scooterini sürdüğü için ön kol kemiklerinde kırık oluştu. Ameliyat olmak zorunda kalıyor. Bununla ilgili çok sık vakalar görüyoruz. Ama bunun önlenmesi burada acil tıp olarak gerekli bütün müdahaleyi yapabiliriz ama tramvayı önlemek aslında bu tarz sakat ve ölümlerin önüne geçebilecek en önemli önlemdir bizim için" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Murat Başal - Sağlık Elektrikli scooter Tragger Sağlık Haberler www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu